Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

piše Dragan Bajović

Šezdesetih godina prošlog veka mi momci takmičili smo se ko će, još na samom početku ferbruara, u fiskuluturnim gaćama skakati u Ibar; danas sam siguran da bi i Tom Sojer, i Haklberi Fin bili oduševljeni Ibrom, njegovim plićacima, brzacima, virovima...

Jedno vreme, beše to 1979, udariše neke slilne kiše nad Srbijom, a Tito još ne beše umro. Kataklizma! Nekako sam se, na početku te kataklizme, obreo u Zvečanu, severnom obronku Titove Mitrovice. Vraćali smo se vozom, vrlo zapuštenim i, zamislite, prepunim putnika. Preko neke veze je moju malu decu kondukter koji se zvao Dragan Nedeljkovič smestio na neka sedišta, dok smo moja supruga i ja dreždali u hodniku gledajući Ibar kako baš povećava nivo i misleći da će kiša ipak stati, bar dok ne stignemo u Kraljevo. Kad, ono, međutim! Tek što stigosmo u Kraljevo, primetismo da se Ibar popeo do svih gornjih ivica današnje Karađorđeve, koja je, u normalnim okolnostima, bar pedesetak metara viša u odnosu na reku Ibar.

Još nisam ni sišao sa voza, a već me je na Železničkoj stanici Kraljevo čekao službeni vozač JP Ibarske novosti koji mi je preneo nalog Redakcije i direktora da odmah otrčim u Hajduk Veljkovu 2, gde se ta firma tada nalazila. Vozač je, istina, bio ljubazan, pa mi je predložio da me odmah tamo odbaci autom Fiat 1300. Ne znajući baš šta da radim sa decom, prihvatio sam njegov predlog, ali on je, kao human čovek, odlučio da „projuri“ kroz moju ulicu, Karađorđevu, gde se voda popela i preko samih onih bočnih kuća, a, bogami, i preko trotoara.

Kasnije smo moj pokojni kolega Života Tokalić i ja, radeći danonono, spasavali one koji su se, a da mi ni do današnjeg nije jasno kako, našli na krovovima kuća usred reke Ibar. Napravili smo, Života i ja, sažetak tonskih zapisa i to poslali na čuveni Konkurs Radio Beograda gde smo osvojili prvu nagradu u konkurenciji od 63 rada.

E, to je tako bilo. Sada vidim obalu Ibra uređeniju nego ikada. Naravno da njenom uređenju nisu doprineli ovi koji bi i dalje da budu na vlasti.... Ali, videćemo šta će na kraju biti.

Šetajući se danas po toj lepo uređenoj obali, primetih da se Ibar smirio, ušao u svoje korito, a reka je na  jednom mestu nanela jedno poveće drvo. A onda sam pošao dalje, odakle više ne postoji popločana staza. Ušao sam u šumu. I tu se zadivio. Pa, to je lepše od one popločane staze. Pred kartonskom i polivinilskom kolibom, koja je tik uz reku, zatekao sam Miodraga Vučkovića, zvanog Vučko, koji je, uz čuvenog Kovačevića, prvog plivača po smrzutoj vodi Ibra, plivao i, sada, priznaje besmisao tog poduhvata. Mada, moram da kažem da smo se mi, tzv. momci iz OŠ Dimitrije Tucović, negde šezdesetih takmičili u disciplini ko će prvi, još na samom početku ferbruara, u crnim i vrlo nepodesnim fiskuluturnim gaćama skakati u Ibar. Ko nije tih februara skučio u hladan Ibar (koji je hladan i u junu, julu i avgustu) bio bi odmah prokatzan kod pakosnih devojčica koje su za sebe želele samo heroje i samoubice.

I, tada, iznenada, setih se Marka Tvena, Toma Sojera, Haklberi Fina i ugledan na obali Ibra kućicu koju je, uz pomoć svojih prijatelja, napravio Bane Krunić, negdašnji sjajan fudbaler još sjajnijeg, u to vreme, FK “Sloga”. Ovde, bio sam siguran, živi Haklberi Fin. Ispostaviće se da je Krunić sa svojim prijateljima ovu nastambu sagradio kako bi se nevoljnici sklonili od nevremena. 

I Tom Sojer i Haklberi Fin bi bili oduševljeni rekom Ibar, njenim plićacima, brzacima, virovima...

 

Mark Tven (engl. Mark Twain), pravo ime Samjuel Langhorn Klemens (engl. Samuel Langhorne Clemens; Florida, 30. novembar 1835 — Reding, 21. april 1910) bio je američki književnik. U opsežnom životnom delu ostvario je široku lestvicu osećaja i misli, od pune životne radosti do potpunog beznađa. Nakon detinjstva provedenog na obalama Misisipija učio je za tipografa, radio kao pilot na rečnom brodu, išao u potragu za zlatom u Kaliforniju, putovao po Srednjem istoku i Evropi. Njegov život pun pustolovina, uspeha i slave pomućuje smrt njegovih žena i ćerki, što izaziva pesimizam i teški očaj njegovih poslednjih radova. Bio je dobar prijatelj Nikole Tesle. Njegovi najpoznatiji junaci su dečaci Tom Sojer i Haklberi Fin.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments