Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  3 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

piše Dragan Bajović

Sve su partije, čim bi stigle na vlast, odmah menjale direktore javnih preduzeća i ustanova; tako sada u pojedinim kraljevačkim javnim preduzećima i ustanovama među zaposlenima imamo i po više bivših direktora

Naravno, od kad je sveta i veka, najunosnije je biti zaposlen u državnim službama. Najbolje je biti uz cara, kralja, predsednika, firera, generala, diktatora, premijera... Država te plaća, važno je samo da budeš njen podržavalac, tj. podržavalac partije na vlasti. Nekako je ispalo da je u SFRJ ta raspodela zaposlenih bila nekako najpoštenija. Jednopartijski sistem nije mogao da obezbedi tzv. kadrove za sve oblasti, pa je zapošljavao i „vanpartijce“. Istina, tim vanpartijcima je kasnije bilo postavljano pitanje da li žele da budu članovi Saveza komunista. Kad su pojedini vanpartijci malo bolje razmislili, shvatili su da ih to ništa ne košta – samo jedan procenat plate, pa su se učlanjavali u partiju. (Kako pojedini mediji izveštavaju, sada je članarina u nekim partijama “plus beskonačno posto”, budući da članarinu plaćaju i oni koji nemaju nikakvih prihoda). Ali, ne beše u to vreme masovnog učlanjavanja. Zamislite kada bi u SFRJ, koja je, u jednom trenutku, dostigla 24 miliona stanovnika, svi bili u SK. Ili kad bi bilo bar 10 posto stanovništva koje bi imalo člansku kartu. Krajem 1981. SKJ je imao 2.117.083 člana, što je manje od 10 posto ukupnog stanovništva.

Od uvođenja takozvanog višepartijskog parlamentarizma, broj članova pojedinih partija se uvećavao ili smanjivao, zavisno od toga koja je partija dobijala na izborima. Tako smo bili svedoci da su najviši funkcioneri pojedinih partija, čim bi im partija izgubila većinu, brzinom munje preletali u „prosperitetniju“ partiju, bez obzira što se „politika“ njihove prethodne partije dijametralno razlikovala od one kojoj su pristupili. Čak se te partije, kojima su pristupili njihovi dojučerašnji mrski neprijatelji, hvale preko medija kako im je pristupio njihov dojučerašnji mrski neprijatelj.

SNS je, kada su ovdašnji građani shvatili da ne mogu tek tako da dobiju posao, postala Nacionalna služba za zapošljavanje. Toliko je sveta nasrnulo na odbore te stranke diljem Srbije da oni, odbori, više nemaju resursa da evidentiraju tu silu budućih članova. I, da! Dostigli su, i prevazišli, onaj procenat članova SKJ u SFRJ. Naime, tvrde da trenutno imaju između 600.000 i 700.000 članova. Tako uredna i prosperitetna stranka, a ne zna tačan broj članova koje okuplja! A SKJ, ta “neprijateljska partija”, koja je, istina, na današnju političku scenu dovela većinu ovih koji gospodare nad nama, je 1981. tačno, u glavu, znao koliko ima članova.

Naravno da SNS nije prva partija koja se toliko brine o svom članstvu, ali je partija koja je, iako je i sama zabranila zapošljavanje, zapošljavala i zapošljava svoje sinove, kćeri, članove, rođake članova, tetke, strine, svastike, zetove.. valjda do cifre od 600 ili 700 hiljada.

No, naša su tema direktorska postavljenja. Sve su partije, čim bi stigle na vlast, odmah menjale direktore javnih preduzeća i ustanova. SNS, naravno, ne zaostajući za prethodnicima, u Kraljevu je postavila svoje ljude, ljude od poverenja. Ne ulazeći ovom prikikom da li ti novi imaju bar neku povezanost sa delatnostima firmi u kojima su postali direktori, autor ovde hoće da ukaže na jednu štetnu praksu. Valjda, po zakonu, što je odličan izgovor,  kada neku osobu negde zaposlite, makar i na mesto direktora, ta osoba je zauvek zaposlena. Ne smeta joj, čak se raduje, rekao bih, ako je smene sa položaja direktora ili direktorke. Važno je da ostane u firmi i da ima državnu apanažu. Tako sada u pojedinim kraljevačkim javnim preduzećima i ustanovama među zaposlenima imamo i više bivših direktora. Njih su ranije tu dovodile razne stranke koje su, u određenom trenutku, bile na vlasti. One su se, sve te stranke, međusobno mrzele, pa je za očekivati da se i njihovi sadašnji i bivši postavljeni direktori mrze. Ali, ne! Među sadašnjim i bivšim direktorima vlada savršena harmonija. Kao da ih je jedna majka rodila.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - rako

  Gost - rako

  E, zbog ovakve politike i države ja moje troje dece šaljem van (svi su fakultetski obrazovani), a ovde neka vladaju metuzalemi i podrepaši.
  • Ime: rako
 • Gost - Kraljevcanin

  Gost - Kraljevcanin

  Bravo tu je i propali ispektor,pa nacelnik raskog okruga pa direktor osiguranja pa na kraju direktor vodovoda sve po partiskoj direktivi i po mesetarenju iz partije u partiju a to da zahvali simovicu za ovo zadnje direktovanje vodovodom a za nacelnika raskog nesovicu ali i njima zvoni kraj to ti je politika grada da vode ljudi koji treba da budu pohapseni odavno kupuju diplome doktora a nezna da cuva ovce to se zove sns milenko stefanovic -soro takozvani e kraljevo propalo li si nacisto
  • Ime: Kraljevcanin