Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

piše Dragan Bajović

Tatija je sa svojom polovinom fotografije nestala pre nekoliko godina; druga polovina fotografije, sa Anđelkovim likom, nestala je pre nekoliko meseci,  nikome ne pada na pamet da obnovi spomenik

Pošto živi nekako, a samo oni znaju kako, žive, odoh na Staro groblje u Kraljevu da vidim kako živi čuvaju uspomene na svoje mrtve. Na tom groblju, odnedavno i osvetljenom, leže mnogi znameniti Kraljevčani, a mene je, ovog puta, zanimala „posmrtna“ sudbina kraljevačkog trgovca i zadužbinara Anđelka Savića i njegove supruge Tatije. Oni su na uglu sadašnjih ulica Hajduk Veljkove i Miloše Velikog u Kraljevu ostavili svoj objekat koji Kraljevčani, bez obira šte se sada tamo prodaju parfemi i kreme za lepo lice i telo, zovu Zadužbinom.

Na čeonoj fasadi, visoko iznad ulaznih vrata, nalazi se krupan natpis HOTEL ZADUŽBINA ANĐELKA SAVIĆA i supruge mu TATIJE sirotoj školskoj omladini i iznemoglim starcima i staricama varoši KRALJEVA. Sudbina ovog objekta je dugog veka i nju je u svojoj kjnizi ”Kraljevačke kafane” opisao dr Milan Matijević, hroničar Kraljeva. Danas novac koji se naplaćuje za njenu kiriju, odlazi u Fond za stipendiranje mladih Kraljevčana (objedinjen je sa Fondom Petra Bogavca).

Anđelko Savić je umro 30. oktobra 1924. godine u Beogradu. Iza sebe je ostavio suprugu Tatiju da prema testamentu uživa imanje do njene smrti. Tatija se preselila uoči 1936. godine u Kraljevo i prenela kosti svoga supruga Anđelka u novosagrađenu grobnicu na kraljevačkom groblju. Tatija je umrla u Kraljevu 1941. godine i sahranjena je u grobnici svoga muža.

I, sada smo kod grobnice Savićevih na Starom Groblju u Kraljevu. Na spomeniku se, istina, mogu pročitati imena onih koji su tu sahranjeni. Nekada su tu bile i njhove fotografije, Tatijine i Anđelkove. Tatija je sa svojom polovinom fotografije nestala pre nekoliko godina. Druga polovina fotografije, sa Anđelkovim likom, nestala je pre nekoliko meseci. Nikome ne pada na pamet da obnovi spomenik. Nikome, pa ni Zadužbini koja raspolaže novcem koji se ubira od kirije. A groblje je u međuvremenu osvetljeno.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Stanar

    Gost - Stanar

    Šta reći, danas je važno šta će ko da nam ostavi, pojam zadužbinarstva , pravog zadužbinarstva je nestao. Danas su aktuelni zadužbinari koji se kunu u Boga i naše srpstvo ali ne kažu narodu po kojoj ceni to čine !
    • Ime: Stanar