Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

18. septembar 2020.

Praznik filma, koji je sinoć svečano otvoren  u Amfiteatru „Danilo Bata Stojković“, trajaće do 21. septembra, a u trci za nagrade su priče za 10 novih filmskih ostvarenja

Festival scenarija, 44. po redu, mesec dana kasnije. Važno je da smo tu nit održali i vrlo smo ponosni što čak i u izmenjenim okolnostima, ipak održavamo festival, poručio je na sinoćnjem otvaranju u Amfiteatru „Danilo Bata Stojković“ predsednik opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović.

Doajen srpskog i jugoslovenskog glumišta Petar Božović, svečano je otvorio festival, a pre otvaranja banjska publika bila je u prilici da na vrnjačkom Trgu kulture uživa u njegovoj monodrami „Veče sa Petrom Božovićem“.

- Sa strepnjom sam počeo sa izvođenjem monodrame, moram priznati, ali sam iznenađen potrebom ljudi da, pored banjskog uživanja, čuju i nke gorke reči – kazao je Božović.

Festival filmskog scenarija najznačajnija je i najdugovečnija kulturna manifestacije u Vrnjačkoj Banji. U pet festivalskih dana publika će u Amfiteatru i u vrnjačkom bioskopu moći da pogleda 10 novih domaćih filmskih ostvarenja.

Festival je sinoć otvoren prikazivanjem film „Otac“ Srdana Golubovića sa Goranom Bogdanom, Borisom Isakovićem, Sergejem Trifunovićem i Nikolom Rakočevićem u glavnim ulogama,a potom je prikazan i film „Revolt“ Aleksandra Rajkovića.

Večera su na pro gramu filmovi „Moj jutarnji smeh“ Marka Đorđevića i „Ekipa“ Radeta Ćosića i Marka Sošića sa Andrejom Miloševićem, Ljubomirom Bandićem i Draganom Jovanovićem u glavnim ulogama.

Sutra uveče - u festivalskom programu slede „Asimetrija“ Maše Nešković i Vladimira Arsenijevića i „Realna priča“ Gordana Kičića. U konkurenciji za nagrade su i filmovi „Iz ljubavi“ Nenada Mikovića sa Igorom Đorđevićem i Hanom Selimović u glavnim ulogama, kao i „Proleće na poslednjem jezeru“ Vuleta Žurića i Filipa Čolovića, koji će biti prikazani u nedelju 20. septembra. Poslednjeg festivalskog dana, u ponedeljak 21. septembra, biće prikazani filmovi „Sutra je još juli“ Dejana Vlaisavljevića Nikta i „Grudi“ Marije Perović sa Vojinom Ćetkovićem u glavnoj ulozi.

U pratećim programima, nakon festivala 22. i 23. septembra ,u programu „Preko plota“ biće prikazan film „Hotel Beograd“.

O tri festivalske nagrade za najbolji scenario, odlučivaće tročlani žiri u sastavu Ana Maria Rossi, pobednica prošlogodišnjeg festivala, Miroljub Stojanović i Petar Mihajlović.

Tradicionalni simpozijum festivala biće posvećen savremenom trenutku filmskog izdavaštva u Srbiji, dok će u vrnjačkoj biblioteci publika moći da vidi i dve izložbe „Lajanje uz vetar“ Miroslava Stašića i „Čitanje filma" Srđana Čeperkovića.

Tradicionalno, u saradnji sa Radio Vrnjačkom Banjom, svakog festivalskog dana biće emitovan se i „Festivalski radio“ od 10-12 časova na 90,5 MHz.

Na samom kraju leta, ove godine na festivalu je i neuobičajeno veliki broj srpskih glumaca, iako ovo nije glumački festival, ali jeste smotra dobrog filma kojoj se u Banji svake godine raduju svi: od organizatora, preko gostiju, do učesnika festivala.

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments