Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  4 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda neaktivna
 

piše Dragan Blagojević

Znate li da naš grad ima samo 1.700 radnika u proizvodnji (ostalih 16.000 su u državnim i ostalim uslugama) i da je lakše ogrebati dobitak na srećki, nego pošteno dobiti posao?

Nisam hteo da vas pitam da li ste živi i zdravi? Ne htedoh ni da znam gde ste i kako ste? Samo htedoh da vas pitam kako se osećate, osim ako vam nisu isključili struju, pa ste se istuširali toplom vodom?  Znam da tada ponosno mirišete na onu našu najlepšu, ibrovaču! Nego, odavno je  ispričana priča da svakog jutra sa terase gledate kako „neki“ idu na posao... Duvate cigaretu i gledate kako „oni“ žure da ne zakasne... Elem, htedoh da vas pitam, koliko miriše to vaše istuširano dostojanstvo naslonjeno na ogradi terase? Verovatno do sledećeg tuširanja u šepurenju samog sebe! Ili, kako neki kažu, „teranja“ do sledećeg zavijenog duvana. Znam da ste nekada pušili brendirane cigarete, ali, urušiste zdravlje u nezdravim navikama... Preterali ste!

Iako je najveća snaga u smehu, nastavite da se smejete i sebi, i ranoraniocima... Da li znate da ste tako postali deo degradacije svog postojanja? Verovatno glumite Stealth, ne volite da vas tako nevidljive obore, a hoćete i dalje da lebdite nad Kraljevom? Ili ja grešim?

Znate li da je u svakoj osnovnoj školi upisano manje đaka prvaka? Znate li da u meni susednoj ulici dugačkoj nekih 800 metara, sa obe strane ima samo šest osnovaca? Znate li  da 15 kilometara od centra Kraljeva postoje skoro „mrtva“ sela? Znate li da nikada nije bilo više praznih lokala, naročito u glavnoj (Omladinskoj) ulici? Ako ne verujete, prebrojite od Zadužbine do „Tenka“! Znate li da u našem gradu radi samo 1.700 radnika u proizvodnji? Ostalih 16.000 u državnim i ostalim uslugama! Da li znate da je naš grad prepoznatljiv po natprosečnoj stopi nezaposlenosti? Znate li da je lakše ogrebati dobitak na srećki, nego pošteno dobiti posao u Kraljevu i da je kriza veća od dubine Ibra? Znate li da smo postali prepoznatljivi samo po „crnim hronikama“? Znate li da nas ni domaća, a ni vlast iz prestonice ne prepoznaje?

Znate li da smo postali hronično upaljeno slepo crevo, a da niko neće da nas operiše? Nismo više prepoznatljivi po „Dolini vekova“, već po dolini gladi! I Narodna kuhinja je postala prebukirana, a buvlja pijaca je postala hipermarket pod otvorenim nebom. Znate li da u našem gradu postoje oni koji više veruju Beogradu nego sebi? Zbog takvih nemamo  sutra, sve je manje nasmejanih i radosnih... A vi se i dalje sa terasa smejete ranoraniocima koji imaju članske karte, ali ne idu u biblioteku. Znate li da da mnogi klinci nešto treniraju, a imamo samo jedan klub u elitnoj ligi?

Da li vam je poznato da je od našeg grada ostalo samo ime koje „zvuči“ u nekim otrcanim turističkim katalozima i da postajemo neprepoznatljivi? Zbog toga nisam hteo da ovaj tekst nazovem „Gde ste, Srbi?“. Tema bi bila ista, samo bi priča možda bila duža. Ali, izvučićemo se i sa ovakvim tekstom!

           

 

            

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

38 Comments

 • Gost - Aco

  Gost - Aco

  Zato smo mi kraljevcani otisli iz naseg grada po svetu da radimo
  • Ime: Aco
 • Gost - Mićko

  Gost - Mićko

  Dragi sugradjani. Ostavite ove na miru što su došli sa strane. Na njihovoj muci mnogi kraljevčani su se obogatili, i sad isto tim ljudima oni smetaju. I još nešto, potražite malo podatke iz knjiga pa ćete videti da ne postoje podaci o starosedeocima u Kv, a zvanični šodaci kažu da su starasedeoci u Kv -Prizrenci, slobodno proverite u arhivi gradsog muzeja i doći ćete do prabe istine o staresedeocima, a ne tek tako da blatimo nekog i da ih krivimo za naše nevolje. I još neštš kraljevo je počelo da stagnira onda kad su počeli da ga vode takozvani kaldrmaši posle čuvene revolucije. 
  • Ime: Mićko
 • Gost - Srdjan

  Gost - Srdjan

  Sve znam zato sam i otisao
  • Ime: Srdjan
 • Gost - Srbenda

  Gost - Srbenda

  Srbenda; Pa kad su kosovari uspeli da kupuju radna mesta u nasoj kraljevackoj policiji i u kasarni vojske u Ribnici onda dalje nemamo sta da pricamo ljudi,u nasoj policiji i vojsci vise ima kosovara nego nas Srba a o kraljevcanima i da ne pricam koliko su zaposleni,tj ne zaposleni....a najgore od svega je sto te sutra taj kosovar zajebava u tvom gradu i tvojoj zemlji a ne zna ni azbuku napamet sto ja najbolje znam jer poznajem celu kasarnu i policisku stanicu i znam koliko je tamo vecina zaposlenih nepismena
   
  • Ime: Srbenda
 • Gost - Da to sam ja!

  Gost - Da to sam ja!

  Definitivno Kraljevo treba da promeni ime jer  NAS KRALJEVCANA  vise i nema! 
  • Ime: Da to sam ja!
 • Gost - Anon

  Gost - Anon

  Au,koje ste via budale!! Hvala Bogu pa ima ,hvala Bogu vise,normalnih,pozitivnih,zdravih I neiskompleksiranih Kraljevcana...A vi krivite I dalje druge zato sto ste iskompleksirani,neispunjeni,nezadovoljni,ili bolje receno lenji,bre,cekate da vam padne sa neba... I zatosu vam drugi krivi... Pa sto vi ne prodate start image pa idite u drugi manji grad,pa kupujtesta hocete...Boze,kakvih debila ima!! 
  • Ime: Anon
 • Gost - Pera Lozac

  Gost - Pera Lozac

  Dok nije pocelo masovno doseljavanja Srba sa Kosova, mi kraljevcani smo se delili na Picmalce, Ribnicane, Zenevce, Starocarsijance...Tukli se medjusobno i uvek one "druge" krivili za "losu situaciju" u gradu. Kada su ovi proterani mucenici sa Kosova krajem 90 tih masovno naselili nas grad, svi smo se nekao ujedinili i u njima konacno pronasli pravog krivca. Krivca za sve nase probleme. Zaboravljamo medjutim da im mi nismo prodali stanove, kuce, lokale, seotska imanja...oni se u Kraljevu ne bi ni zadrzavali. Produzili bi dalje, ka severu, do Novog Sada i subotice. Umesto toga prodavali smo im svoja imanja ne retko i po duplo skupljoj ceni od realne i sada odjednom shvatamo da su oni vlasnici gotovo svega sto vredi u Kv.
  • Ime: Pera Lozac
 • Gost - USIC FERIZ

  Gost - USIC FERIZ

  UNISTILI SU NAS KOSOVARI U SVIM OBLASTIMA.LOSI POLITICARI I LOPOVI
  • Ime: USIC FERIZ
 • Gost - fANTOM

  Gost - fANTOM

  a GDE SI TI KOLUMNISTO,DIREKTORU sPORTSKOG CENTRA NA SAMRTI ODNELI SU RESENJE O TVOM ZAPOSLENJU A TI JOS PRODAJES MAGLU S 2,7 PROMILA U KRVI
  • Ime: fANTOM
 • Gost - vuka

  Gost - vuka

  Zbog posla sam otisla daleko pre 30 godina i sada mi je jos uvek tesko sto sam zivot provela bez svojih i mog grada, ali i u moje vreme boje su prolazile pridoslice nego mi starosedeoci.Jedina uteha je sto su uslovi za zivot u mom sadasnjem grafu uvek bili bolji nego u Kraljevu.
  • Ime: vuka