Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

16. jun 2018.

Biljana Obradović Bixy rođena je u Kraljevu, počela da svira sa pet godina, prve pesme komponovala kao osnovac, svira nekoliko muzičkih instrumenata, peva na 20 stranih jezika i prva je i jedina dama u Srbiji koja svira klavijature i peva

Ako “muzika izražava sve ono šte se ne može izraziti rečima, a ne sme ostati neizrečeno”, Biljana Obradović Bixy, po rođenju Kraljevčanka, pripada onima koji su, kad god za svu lepotu života nisu mogli da nađu reči, o njoj govorili muzikom. Ima u toj muzici, osim srećnih priča, i onih koje govore o manje lepim stvarima, ali – muzika koja o njima govori, a dolazi iz Biljanine duše, podjednake je lepa. Jer, muzika je Biljanina inspiracija i njen život i zato koje pesme koje piše i izvodi – veoma lako nalaze put do srca obožavalaca.

Biljana je mlada, multitalentovana umetnica koja se bavi sviranjem, pevanjem, komponovanjem i pisanjem tekstova. Muzičku pedagogiju diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a svoju  energiju, emocije i senzibilitet najbolje iskazuje kroz  pop muziku, iako veoma uspešno izvodi i druge muzičke žanrove. Svira nekoliko muzičkih instrumenata (klavir, gitara, flauta, saksofon i razne udaraljke) i peva na 20 stranih jezika. Estradnu karijeru započela je kao prva i jedina dama u Srbiji koja svira klavijature i peva – One girl show band.

Imala je samo pet godina kada je, sa dečjim žarom, počela da svira. Zato je još kao devojčica nastupala u brojnim TV i radio emisijama.

- Mislim da sam sa sedam godina već znala da će muzika biti ceo moj život – otkriva Biljana, kojoj danas često govore kako klavijature svira “muški”, jer su na našim prostorima još uvek jake predrasude po kojima ono što je dobro mora da ima osobine “muškog”.

Prve pesme komponovala je još dok je bila u osnovnoj školi. U najranijem detinjstvu živela je u Bosni i Hercegovini, jer su roditelji bili prosvetni radnici, a pokojni tata i Kraljevčanin. Kada su se vratili u Kraljevo, Biljana je već bila propustila period za upis niže muzičke škole, pa je upisala privatnu muzičku školu «Amadeus», koju je vodila Dragana Kasapinov. Završila ju je po ubrzanom programu, putijući svakodnevno iz Roćevića gde su tada živeli i gde je završila osnovnu školu. Svirala je raze žanrove na sintisajzeru (klavijature), a prvi solistički koncert održala je sa 14 godina! Nakon toga upisala je srednju muzičku školu u Kraljevu, bila đak generacije i često držala koncerte zabavne muzike u Kraljevačkom pozorištu. Svirala je u KUD-ovima, raznim bendovima, pevala u  gradskim  i crkvenim horovima, 2001. godine upisala Fakultet muzičkih umetnosti u Beogradu, a pred kraj studija, započela rad na svom prvom CD-u, interesujući se sve više za studijski rad. Tada je počela da komponuje pesme za sebe i za druge izvođače, da piše tekstove, i ujedno da peva prateće vokale sebi i svojim kolegama.

- Imam 18 godina estradnog staža, a ove godine slavim 10 godina svog ozbiljnog bavljenja kantautorskim radom – priča Biljana, prisećajući se kako je na Trećem srpskom festivalu zabavne muzike u Vrnjačkoj Banji 2008. godine nastupila sa autorskom pesmom Neuništiva. Osvojila je nagradu Legat produkcije, ali i pozitivne kritike novinara i publike. Naredne godine na ovom festivalu imala je dve autorske pesme, a nagradu Legat produkcije dobila je za pesmu Srce te biralo, koju je otpevao njen kolega Boban Čurlić.

Bila je to značajna godina za Biljaninu karijeru, jer je u njoj završila svoj prvi studijski i kantautorski projekat – CD pod nazivom “Neuništiva”, koji je objavila nacionalna izdavačka kuća PGP RTS. Album “Neuništiva” predstavljao je krunu Biljaninog celokupnog dotadašnjeg rada pokazujući njenu svestranost.

Osim jedinstvenog vokalnog izraza, publika već godinama voli njenu muziku i zbog iskrene emocije. Zbog toga je zovu «srpska Šeril Krou», jer njene pesme odišu istančanim senzibilitetom i često donose mešavinu različitih muzičkih stilova. Ređali su se pesme i singlovi, a  2012. akademski glumac Milan Vejnovićem, sa grupom autora napisao je za Biljanu kompoziciju No chance for us, sa kojom je čestvovala na takmičenju za izbor predstavnika Švajcarske za Evroviziju u Azerbejdžanu i u ogromnoj konkurenciji uspela da uđe u prvih pet.

Za pesmu Srce od čelika dobila je internacionalnu nagradu za najbolju pop-fank kompoziciju Akademia Awards 2016. u Los Anđelesu. Januara 2017. i drugi put je osvojila internacionalnu nagradu - Akademia Awards  u Los Anđelesu za najbolju pop pesmu - Otrov i lek.

Već dve godine Biljana ima i svoju izdavačku kuću za digitalnu distribuciju muzike širom sveta pod nazivom Bixymusic Record Label. U međuvremenu radila je i kao muzički pedagog u muzičkim školama, obožavajući da radi na više frontova odjednom jer je, kako kaže, tada najsrećnija. Pomagala je, bez nadoknade, talentovanoj deci bez roditeljskog staranja i deci žrtvama nasilja da osete svoju «muzičku žicu», poredeći svet glamura kojim je dok nastupa bila okružena i tom decom koja, kako kaže, često nisu imala novac ni za užinu.

PRIVA O NAJNOVIJOJ PESMI «VAGON»

Prošle godine objavila je pesmu Rizik, kojom je najavila svoj drugi album pod nazivom Druga priča sa 10 singlova. Poslednje dve i po godine živela je i radila na relaciji Beograd - Minhen, nastupajući širom Evrope i učestvujući u mnogim kulturnim manifestacijama Srbije i dijaspore.

Počela je da se bavi i humanitarnim radom, pa je krajem 2017. poklonila novogodišnji koncert deci bez roditeljskog staranja i deci koja su bila žrtve nasilja. Trenutno silno želi (i za to računa na pomoć kolega) da olakša život jednom sedmogodišnjem dečaku koji boluje od cerebralne paralize, a silno želi da prohoda i da postane vaterpolista.

Biljana poslednja pesma zove se Vagon, a nastala je, kaže Bixy, sasvim slučajno :

- Multimedijalni umetnik Nenad Škundrić, koji je nedavno napisao knjigu «Iza osmeha», kontaktirao me je i zamolio da probam da komponujem muziku za neke njegove već postojeće pesme. Obećala sam da ću pokušati i, kao iz rukava, nastale su pesme «Vagon» i «Sudar bez preživelih». Pesmu i spot posvetili smo žrtvama nasilja. Kada sam je poslala na Akademia Mucis Awards u Los Anđelesu nagrađene su i pesma, i interpretacija. Nažalost, sve je više žrtava nasilja, mnogo je i onih za koje se ne zna, a «Vagon» je naš način da pomognemo u osvešćivanju javnosti kada je taj problem u pitanju – otkriva nam Biljana, koja kaže da je okrenuta pravim, tradicionalnim i porodičnim vrednostima. Do sada, nije otišla u Los Anđeles da preuzme nijednu od tri nagrade koje je dobila, ali se nada da će u apriu 2019. godine, kada će biti održana dodela ovih nagrada, otići u Ameriku.

U pesmi “Vagon” postoje samo klavir i glas, ali su poruka i emocija balade izuzetno jake. Ali, šta god u životu bude radila, Biljana će nevidljivim nitima biti vezana za svoj prvi koncert i sve naredne koje je priredla u Kraljevačkom pozorištu (prvi kao 14-godišnja devojčica i taj koncert ju je, kaže, i opredelio kao umetnika:

- Išla sam nekom obrnutom putanjom: iz koncertne dvorane u kafanu, a sa muzičkim umetnicima obično je obrnuto. Bila sam tada tinejdžerka, ali ti izuzetno posećeni koncerti u pozorištu ostali su mi u najlepšem sećanju. Kada koračam ulicama našeg grada, uvek se toga sećam – iskrena je Biljana, dok preispituje svoj životni put na kojem je sve postepeno išlo zato što joj je, kako kaže, bilo važno da traje. Danas je u svom gradu najčešće turista, ali međusobna ljubav između Kraljeva i nje je ostala ista. Jer, Biljana dobro zna da su otisci koje čovek ostavlja na čoveku – većni, pa se svojom muzikom trudi da ostavlja tragove koji su nežni, a snažni. I sjajno joj ide! Neka tako i ostane.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments