Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

29. avgust 2020.

U potrazi za novim poslom, bez iskustva u poljoprivredi, dvoje mladih ljudi odlučili su se za organsku proizvodnju, a da nisu imali u vlasništvu ni parčence obradive zemlje; sada je zdrava hrana koju proizvode svima – na dohvat ruke

            U danima posta najteže smislim šta ću za doručak, čak i kad sam kod kuće, a kamoli u kancelariji. Onda, malo-malo, pa sam na nekim dijetama. Opet najveći problem sa doručkom na poslu - voće mi je premalo, lisnato pecivo previše. Za restoran svako jutro nemam ni para ni vremena... pa uglavnom završim sa gomilom masnog testa. Ali jutros sam obradovala stomak, a bogme i ceo organizam! Pojela sam potaž od spanaća sa kašikom pavlake :-)

(Potaž je gusta supa uglavnom od povrća, a reč potiče od francuskog "potage".)

            Ovu krem-čorbu od spanaća kupila sam u Kraljevu na početku Cara Lazara ulice u "Agrikultura Orlović, piljara i kuhinja". Za ovaj tekst vlasnik nije platio ni na koji način i ne objavljujemo tekst iz reklamnih razloga, već zato što smatramo da nudi zdravu i kvalitetnu ishrana za situacije u kojima obično jedemo "šta bilo".

I još: većinu namirnica sam proizvodi.

I još: jedini u Raškom okrugu proizvodi sertifikovanu "organsku hranu"!

Evo 5 ideja za zadrav doručak kod Marka Orlovića:

1. Potaž od povrća

Osim od pomenutog spanaća, ima potaža i od muskatne tikve, tikvica, karfola, graška, slatkog krompira... Šta će kog dana biti, zavisi od raspoloživih namirnica i inspiracije glavnog majstora - Marka Orlovića.

Marko kaže da je osnova potaža kao i za svaku supu ili čorbu: krompir, šargarepa, celer, peršun, paškanat, začini, a onda dodaje u većoj količini povrće koje je izabrao za taj dan. 

Potažu dodaje kašiku kisele pavlake, upakuje u vrlo praktičnu posudu sa poklopcem, dobijete i kašiku i salvetu i slobodno možete na degustaciju u kancelariju, u park, ili kod kuće. Ja volim hranu jakičih ukusa i reći ću vam da sam bila vrlo zadovoljna. Ovaj obrok košta 99 dinara. (U nastavku ne očekujte cene za sve što pomenem, nisam pitala, proverite sami).

2. Obrok salate

            Sve povrće koje sadrže ove salate je sa sertifikatom "organsko" i sa Markove farme u Bapskom Polju. Salate u kombinaciji krastvca, paradajza, paprike, zelene salate, tikvica, jaja... Ili varijacija koju sam danas zatekla "Nica salata": boranija, krompir, paradajz, paprika, tunjevina, jaja, masline i zelena salata Pakovanje je po mojoj proceni preveliko za jednu osobu, tako da može fino da obeduje i dvoje-troje kolega.

3. Voćni jogurti

            Izgledaju fantastično, neverovatnih boja! U njima je 90% izblendiranog voća, uz mali dodatak jogurta i kisele pavlake, tek koliko da se dobije gustina. Nema dodatok šećera. Danas su na repertoaru bile kupine i breskve.

            Podvarijanta su gusti voćni sokovi od čistog izblendiranog sezonskog voća.

4. Granola

            To su one razne semenčice i orašasti plodovi i nešto integralnih žitarica. Na primer, današnja kombinacija: ovas, badem, suncokret, suvo grožđe, med i začini. Da, znam, mnogo kalorija, ali zdravih - prepuno vitamina i minerala. Ovo volim da grickam dok radim.

5. Peciva

            Ko baš ne može bez peciva za doručak, ima i toga kod Marka. Npr. projarice sa sirom i spanaćem, ali i slatki mafini od kukuruznog brašna sa medom. Onda debela, sočna lenja pita sa šljivama ili kupinom.

            Ima čak i sendviča, onih na, kako se to moderno zove, "flat bread", tanka lepinjica sa sirevima, pršutom, salatom. Marko naglašava da se sva testa prave isključivo sa maslacem, a ne margarinom.

Kad se koristi ulje, onda je maslinovo.

Konzervansa nema ni u čemu.

Voćni namazi su pasterizovani, kao i sokovi. Dodato je minimalno šećera, a postoje i namazi potpuno bez šećera (npr. danas su takvi bili od šljive i jagode), što je važno za dijabetičare i sve ostale koji su na posebnom režimu ishrane.

            U ovoj radnji prodaje se i organsko voće i povrće sa farme "Agrikultura Orlović". Tikvice, paradajz, paprika, krastavac, rotkvice... Ima i neorganskog, onog koje ne proizvode na svom gazdinstvu.

            ... Mnogo toga još ima u ovoj piljari i kuhinji na početku Cara Lazara ulice, sa leve strane, ali nema ovde mesta da se sve pobroji. Ja sam birala da preporučim ono što ja volim da jedem, a vi prošetajte pa proberite.

Farma sa sertifikatom "organska proizvodnja"

            Marko Orlović izgleda skroz urbano, pa nekako neobično deluje kad čujete da se već 7-8 godina bavi isključivo poljoprivredom. Otkud to?

            - Bio sam u potrazi za novim poslom. Nisam bio srećan u tome čime sam se bavio. Nikakve veze sa poljoprivredom nismo imali ni supruga ni ja, pa čak ni naši roditelji. Tako da kada je izbor pao na poljoprivredu, nismo imali ni parče obradive zemlje, ni u nasledstvu. Od početka sam želeo da proizvodim zdravu hranu, tako da smo dugo birali i parcelu koja će odgovarati našim finansijama, ali i da nije mnogo zatrovana hemijom. Tako smo stigli do imanja od oko dva hektara u Bapskom Polju - priča Marko.

            Sve vreme je trajalo i putovanje ka zvaničnom sertifikatu "organska proizvodnja", jer je taj proces vrlo dug i ne baš jednostavan. Štaviše, akreditovano sertifikaciono telo iz godine u godinu kontroliše da li poštujete pravila i obnavlja ili oduzima sertifikat. "Organski proizvod" je proizveden bez primene sintetičkih sredstava u zaštiti ili prihrani, što znači: nema veštačkog đubriva, nema pesticida, insekticida, fungicida. Od semena do ploda samo prirodna proizvodnja.

            Pošto i sama imam bašticu od celih 50 kvadrata, znam kolika je muka izboriti se sa korovom, plamenjačom i ostalim boleštinama. Kako povrće i voće kod Marka preživi sve to?

            - Postoji vekovna narodna iskustvena mudrost, veštine i znanja. Najvažnija je prevencija, korov, ili bolest uzme maha, ili insekti, u organskoj proizvodnji nema lečenja. Biljke, na primer, štitimo posebnom 'čorbom' od koprive. Onda, poznato je da zasad raži uništava korov, pa jednu godinu žrtvujete, ali naredne imate mnogo čistiju parcelu. Bubamare su dobre, jer jedu vaši, ali morate oterati mrave, jer oni štite vaši... i još mnogo takvih znanja mora biti primenjeno. Zanimljivo je da su za organsku proizvodnju pogodne stare sorte voća i povrća, dok hibridne mnogo teže preživljavaju čisto prirodne uslove.

            Zbog takvog načina proizvodnje, na sertifikovanom organskom gazdinstvu "Agrikultura Orlović" u Bapskom Polju mora baš mnogo fizički da se radi. Na pitanje kako izdržava i šta ga motiviše, Marko kaže:

            - Jeste teško fizički, ali ne i psihički. Čovek lakše oporavi telo nego dušu. Radiš ceo dan na polju, uveče legneš, zdravo odspavaš i ujutro si kao nov. A kad je posao psihički iscrpljujući, za resetovanje je potrebno mnogo više vremena. 

            Nadam se da sam vam otkrila novo mesto u Kraljevu u kome ćete pronaći zdravu hranu za sebe i bližnje, ili bar ideje šta biste sami mogli pripremiti. Prijatno.

Radmila Vesković

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments