Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

15. septembar 2020.

Polaganjem venaca na Spomenik srpskim ratnicima poginulim od 1912. do 1918, obeležena je 102. godišnjicu od operacije u kojoj je ključnu ulogu imala srpska vojska i koja se i danas proučava na najvišim vojnim školama

Hrabrost srpske vojske u proboju Solunskog fronta zadivila je tadašnjeg ministra spoljnih poslova Amerike Roberta Lesinga koji je rekao: “Kada se bude pisala istorija ovog rata, njegova najsvetlija stranica nosiće naziv - Srbija!”

Kraljevo je danas, polaganjem venaca na Spomenik srpskim ratnicima palim za slobodu od 1912. do 1918. godine na Trgu srpskih ratnika, obeležilo 102. godišnjicu od te operacije, u kojoj je ključnu ulogu imala srpska vojska i koja se i danas proučava na najvišim vojnim školama. Obeležavanje godišnjice bilo je nešto skromnije nego ranijih godina zbog epidemiološke situacije uzrokovane virusom korona.

Poštu precima odali su predstavnici grada Kraljeva, Raškog upravnog okruga, Vojske, Policije, Žandarmerije i Udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova „Jovo Kursula“.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić podsetio je da od ove godine, Republika Srbija i Republika Srpska – 15. septembar, dan proboja Solunskog fronta, slave kao zajednički praznik, koji se obeležava kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

- Nadam se da ćemo naredne godine ovaj dan obeležavati sa više pripadnika vojske, policije, dece iz osnovnih i srednjih škola sa teritorije grada Kraljeva, odnosno da će to biti period kada ćemo mi kao država i kao narod izvojevati još jednu pobedu - ovoga puta protiv virusa korona – kazao je Terzić.

Kraljevački hroničar – dr Milan Matijević iz Udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova „Jovo Kursula“, podsetio je da je proboj Solunskog fronta ubrzao propast agresora na Balkanu i u celom Prvom svetskom ratu.

- Ta operacija promenila je situaciju na ratištu i odnos između zaraćenih strana. Srbija je krenula u juriš, srpski vojnici su žurili da se vrate u Srbiju koja je u Prvom svetskom ratu izgubila 1.200.000 stanovnika računajući vojnike, kaplare i civilno stanovništvo koje se povlačilo preko gudura Albanije – podsetio je Matijević, ocenjujući da je zbog svih njih ovaj datum veoma značajan, a od danas - i državni praznik.

ŠTA KAŽE ISTORIJA?

U operaciji proboj Solunskog fronta, važnoj zato što je to bio početak kraja prvog velikog sukoba svetskih razmera, prema raspoloživim podacima poginuo je 681 Srbin, 182 su nestala, a više od 2.000 je ranjeno.

Proboj fronta 15. septembra 1918. godine urađen po nacrtu i planu srpske vrhovne komande. Naime, francuski komandant solunskog fronta general Franše d’ Epere je septembra 1918. godine prihvatio predlog srpske vrhovne komande da se izvrši proboj fronta baš na delu na kome je bila raspoređena srpska vojska, koja je tada bila svrstana u dve armije.

Iako je od proboja Solunskog fronta prošlo više od jednog veka, a u Srbiji se još uvek malo ili nedovoljno zna o tim sudbonosnim zbivanjima za srpski narod. Na frontu koji je bio dugačak 450 kilometara, sa jedne strane bile su nemačka i bugarska vojska sa 626.000 vojnika, 1.500 topova i 80 aviona, a sa druge strane bile su trupe engleske, francuske, grčke i srpske vojske sa 628.000 vojnika, 1.800 topova i sa 200 aviona. Uveče, 14. septembra, počela je artiljerijska priprema 1.800 topova svih kalibara i 22 sata je trajala topovska kanonada, bez prestanka! Drugog dana proboja srpski vojnici takođe pokazuju neverovatni heroizam.Trećeg dana Prva srpska armija pod komandom generala Petra Bojovića uspela je da razbije bugarske trupe. Sva pojačanja, nemačka i bugarska koja su se kretala od Prilepa, nisu mogla da budu ubačena u borbene redove zato što su se srpske i francuske trupe gotovo neverovatnom brzinom “sjurile” prema reci Vardar. Nemačko-bugarski front je jednostavno pukao. Na taj način srpska vojska napravila je početni uspeh koji je doprineo konačnom raspadu k Predsednik Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova „Jovo Kursula“ Milan Matijević pojasnio je da je na današnji dan, 15. septembra, pre sto jednu godinu, nakon dvadesetčetvoročasovnih priprema plotuna i artiljerije, probijen Solunski front.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments