Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

17. maj 2020.

Prednost rakijske scene u Srbiji u odnosu na druge, leži u tome što nema tehnološkog nivoa koji bi garantovao isti ukus, miris i boju svaki put kada otvorite flašu; srpska rakija je živi dokaz da kreativnost ne trpi detaljni plan

Izbor između srpske rakije i nekog drugog jakog alkoholnog pića svodi se na izbor između dva filozofska principa, Slobode i Sigurnosti. Želite li nešto što donosi rizik i uzbuđenje koji idu sa originalnošću, ili se radije opredeljujete za sigurnost koju garantuje serijska proizvodnja? Ni jedan, ni drugi izbor nisu loši, samo govore o nečijem karakteru, o spremnosti da se upusti u avanturu, da pobegne od dosade. Zasićenost od serijske proizvodnje koju je donela globalizacija, kod hrabrih rađa prirodnu potrebu da se odupru, potraže novi horizont, iskažu svoju kreativnu stranu. To rađa glad za originalnim, ekskluzivnim i domaćim.

Srpska rakija je oduvek bila simbol slobode, otpora i drskosti. Ona ima karakteristike ručnog rada, a zbog specifičnih uslova u kojima opstaje, ne podleže standardizaciji i potpuna je suprotnost masovnoj proizvodnji monotonih i predvidljivih ukusa.

Poziva na pokret, stvara vrednosti, donosi iskustvo. Neka sigurnost odaberu oni koji žele da svaki trenutak svog života predvide i da im neko drugi donese odluke koje su dobre za njih. Rakija traži da se uključiš u svoj život, da tragaš, biraš, upoređuješ, odlučuješ. Takođe, ona te podseća da moraš da živiš sa svojim odlukama, da je sloboda skupa, da nema lakog puta do zadovoljstva.

Prednost rakijske scene u Srbiji u odnosu na druge, leži u tome što nema tehnološkog nivoa koji bi garantovao isti ukus, miris i boju svaki put kada otvorite flašu. Srpska rakija je živi dokaz da kreativnost ne trpi detaljni plan, to je piće koje je produkt prirode, a ona je nepredvidiva, ponekad surova, često divlja. Kakva je priroda, takav je i čovek koji živi u njoj, destiler, rakijaš, blender.

On često zamišlja da je alhemičar, teži ka tome da bude šaman. A to je upravo poenta kvaliteta, da ostavi prostor za individualnu impresiju, sanjarenje, razmišljanje.

Sigurnost je dobra, štedi vreme, ali je neverovatno monotona. Rakija, sa druge strane, to nikad nije. To je piće koje nas podseća da bez hrabrosti nema ničeg postojanog, trajnog i kvalitetnog. Rakija nas povezuje sa korenima, objašnjava nam istorijsku vertikalu, budi u nama osećaj za detalje, kažu u Rakiji iz Rakije.

              Ilija Malović

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

5 Comments

 • Gost - Petar

  Gost - Petar

  "On često zamišlja da je alhemičar, teži ka tome da bude šaman. A to je upravo poenta kvaliteta, da ostavi prostor za individualnu impresiju, sanjarenje, razmišljanje".

  BRAVO!

  • Ime: Petar
 • Gost - Čedo Zobenica

  Gost - Čedo Zobenica

  Voleo bih da se uvek pomene ime ŠLJIVOVICA. RAKIJA RAKI RAK, ja upravo to globalisticko, ziher. Šljivova treba da postane osmo svetsko zestoko piće! Pozdrav
  • Ime: Čedo Zobenica
  • Gost - Dragan

   Gost - Dragan

   Kada se kaže rakija misli se na šljivovicu, tako je bar kod nas u šumadiji!
   • Ime: Dragan
 • Gost - Dejan

  Gost - Dejan

  A šta na to kaže preCednik ?!
  • Ime: Dejan
 • Gost - Milutin

  Gost - Milutin

  Tekst koji pogađa dušu rakije... Sloboda! Naravno!
  • Ime: Milutin