Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

4. oktobar 2017.

Posle rekonstrukcije i nadogradnje zgrade Osnovnog suda i Osnovnog javnog tužilaštva u Kraljevu, u koje je Delegacija EU bespovratno uložila 1.550.000 evra sada svaki sudija i tužilac imaju svoj kabinet, a rasterećene su i pisarnice

Sudije, njih 27 ( izbor 28. sudije Osnovnog suda u Kraljevu je u toku), ali i svaki tužilac, imaju sada sopstvene kabinete, a pisarnice dovoljno prostora za odlaganje predmeta, rekla je dočekujući ministarku pravde Nelu Kuburović danas predsednica Osnovnog suda u Kraljevu Zlata Đorđević.

- Imamo velike i prostrane sudnice, više ne mora da se sudi u kabinetima, kao ranije, ovo su divni uslovi za rad – rekla je Đorđević.

Ministarka je danas obišla objekat i zaposlene u renoviranom objektu Osnovnog suda i Osnovnog javnog tužilaštva u Kraljevu, za čiju je rekonstrukciju i nadogradnju kroz Nacionalni program IPA 2012 godinu Ministarstvo pravde obezbedilo oko 1.550.000 evra.

Ministarka Kuburović je rekla da je unapređenje smeštajnih kapaciteta sudova i tužilaštava u Srbiji prioritet Ministarstva pravde u ovoj godini i da taj projekat ima za cilj da pomogne ubrzavanju sudskih postupaka.

- Kroz nadogradnju i rekonstrukciju ove zgrade, obezbeđivanjem uslova da svaki sudija ima svoju sudnicu, omogućićemo da se ročišta zakazuju u kraćim rokovima i da suđenja idu mnogo brže - navela je Kuburović, podsetivši da je sada ulaz u zgradu Osnovnog suda u Kraljevu omogućen i invalidima.

Kroz Nacionalni program IPA 2012, sredstva nisu uložena samo u rekonstrukciju zgrade, već je i oko 700.000 evra izdvojeno za IT opremu za sudove opšte nadležnosti i za privredne sudove, a zahvaljujući Degaciji EU u Srbiji ta saradnja će biti nastavljena i kroz buduće projekte.

- IPA program 2013 podrazumeva projekat koji se odnosi na prevenciju i borbu protuv korupcije, a upravo će Kraljevo biti novo sedište Posebnog odeljenja za sprovođenje i procesuiranje krivičnih dela sa koruptivnim elementom - rekla je Kuburović, precizirajući da će to biti 1. marta 2018 godine.

Ona je izrazila zahvalnost Delegaciji EU, ocenjujući da ovaj projekat konkretno pokazuje na koji način Delegacija EU može da pomogne Srbiji na njenom putu u procesu evrointegracija.

Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčić Stamčar istakla je da su rekonstrukcija i nadogradnja zgrade završene pre vremena i da je objekat dobio pasoš energetske efikasnosti.

- Delegacija EU podržava sve što se tiče efikasnosti pravosuđa i da se ono što se radi čini na ljudima prijatniji način, zbog čega je važno što je zgrada rekonstruisana tako da mogu da joj pristupe i osobe sa invaliditetom - rekla je Norčić Stamčar.

Marica Mijajlović, zamenica gradonačelnika Kraljeva, istakla je da je kao rukovodilac izrade planskog dokumenta od početka bila uključena u projekat u koji je, kako je ocenila, verovalo malo ljudi.

- Kao dobar tim brzinski smo odradili projektno-tehničku i urbanističku dokumentaciju, pa sada zahvaljujući sredstvaima EU i Ministarstvu pravde koje nas je podržalo, Kraljevo raspolaže jednim ovakvim zdanjem, a nadamo se podršci Ministarstva i za naredne korake, a grad Kraljevo će uvek biti tu da svojim resursima izađe u susret – poručila je zamenica gradonačelnika.

Zgrada Osnovnog suda i Osnovnog javnog tužilaštva u Kraljevu izgrađena je 1965. godine i od tada nije značajnije renovirana, iako je objekat oštećen u zemljotresu novembra 2010. godine.

 

Projekat rekonstrukcije i nadogradnje postojeće zgrade započet je u martu prošle godine. Ukupna neto rekonstruisa površina starog i nadograđenog dela je 3.540 kvadratnih metara, od čega je 660 kvadrata novoizgrađeni deo.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments