Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

5. oktobar 2017.

Odbornici gradske skupštine na večerašnjoj sednici usvojili su predlog opozicionog Lokalnog fronta kojim je izmenjen sporni deo Odluke o uslovima i načinu držanja domaćih životinja

Greška je ispravljena: 15 dana nakon što su odbornici u Kraljevu usvojili odluku da životinje bez vlasnika ili one koje vlasnici ne preuzmu iz privremenog prihvatilišta mogu biti ustupljene naučno-istraživačkim ustanovama, odnosno “mogu biti uništene savremenim metodama na human način”, večeras je većina glasala za amandman odborničke grupe Lokalni front.

U izmenjenom delu odluke sada se navodi da „takva životinja može biti ustupljena naučno-istraživačkoj i drugim sličnim ustanovama ili biti ustupljena (udomljena) pravnom ili fizičkom licu, odnosno može biti lišena života u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja.

Protiv prethodne odluke pobunila su se mnogobrojna udruženja i ljubitelji životinja širom Srbije, tvrdeći da ova odluka nije ustavna, jer «direktno krši postojeći zakon». Dan po usvajanju skupštinske odluke, Gradskoj upravi u Kraljevu, Organizacija za prava i zaštitu životinja Kruševac – ORPAK iz Kruševca i Društvo za zaštitu životinja „SPASKE“ Kraljevo, podneli su inicijativu za izmenu odluke.

Lokalna samuprava ovom Odlukom vrši krivično delo zlostavljanje, mučenje i ubijanje većeg broja životinja, navedeno u čl. 269 Krivičnog zakonika, jer na osnovu čl. 42 stav 1 tačka 4 Zakona o dobrobiti životinja naglašeno je da: „Ogled na životinjama se ne sme sprovoditi u slučaju: 4) napuštenih životinja, odnosno životinja iz prihvatilišta…Predlažemo da se između ostalog, navedenog, donese odluka kojom se Odluka o uslovima i načinu držanja domaćih životinja na teritoriji grada Kraljeva u članu 30 proglašava nevažećom i stavlja van snage. U suprotnom ćemo biti prinuđeni da podnesemo odgovarajuće zakonske prijave protiv nadležnih, kako bi sprečili nenadoknadive štete u vidu smrti pasa i mačaka, navedeno je u delu Inicijative dva udruženja koja su pokretači ove inicijative.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments