Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

13. februar 2018.

Zahvaljujući donaciji „Telekoma“, koji je kraljevačkom Narodnom muzeju poklonio tzv. „guseničara“, ubuduće će osobe sa invaliditetom i teško pokretne osobe, moći u ovu ustanovu i na njen sprat – kad god požele

Radost u oku i osmeh na licu Vesne Kostić iz Udruženja distrofičara Kraljevo, zato što prvi put na spratu kraljevačkog Narodnog muzeja može da pogelda stalnu postavku. Sve to omogućeno je zahvaljujći donaciji kompanije „Telekom Srbija“ a. d. Beograd, koja je muzeju u Kraljevu obezbedila vrednu donaciju - guseničara za lica sa invaliditetom i teško pokretne osobe.

Prema rečima v.d. direktorke Narodnog muzeja u Kraljevu Marije Žarčanin Stanišić, otvaranje stalne postavke u ovoj ustanovi, ali i brojni drugi programi i aktivnosti, znatno su povećale broj posetilaca. Postavke u Narodnom muzeju nalaze se na dva nivoa, a do sada je samo deo u prizemlju bio dostupan osobama sa invaliditetom.

- Osobe sa invaliditetom i teško pokretne osobe su zbog toga bile, na neki način diskriminisane. Nije bilo uslova da dođu do prvog sprata i da, kao i zdrave osobe, učestvuju u kulturnim sadržajima koji su pripremani u našem muzeju – istakla je direktorka, navodeći da je zaposlenima u muzeju zato i bio cilj da nabave guseničara.

Ona je iskoristila priliku da se donatorima zahvali, a Ranko Vuković, predsednik Unije osoba sa invaliditetom u Kraljevu izrazio je nadu da će primer muzeja biti podstrek i drugim ustanovama u Kraljevu da postanu pristupačne osobama sa invaliditetom.

- Naša Unija organizacija osoba sa invaliditetom ovu godinu je proglasila „godinom pristušačnosti“, jer naš slogan glasi „Kraljevo - grad bez barijera“ . Nadamo se da ćemo ove godine zaista dosta učiniti da Kraljevo postane grad bez barijera, da osobe sa invaliditetom postanu ravnopravni građani, da im sve institucije budu prilagođene, kako bi mogli da koriste kulturne, sportske i druge sadržaje u gradu – istakao je Vuković.

Nekoliko članova Unije organizacija osoba sa invaliditetom iz Kraljeva već danas su iskoristili mogućnost da pogledaju aktuelnu, alu i stalnu postavku na spratu Narodnog muzeja Kraljevo koja im je do nabavke guseničara bila nedostupna.

- Ja sam danas prvi put ušla u muzej. Za nas je ovo znak brisanja barijera, jer znači da smo postali vidljivi i da živimo sa vama, a ne pored vas – poručila je Vesna Kostić iz kraljevačkog udruženja distrofičara.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments