Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

31. maj 2016.

Marina Aleksić, kreativna devojka, ulicama Beograda je počela da šeta elemente srpske nošnje, započela trend i odlučila da se više posveti poslu koji je u početku videla kao hobi

 

Marina Aleksić (25) je glumica, sinhronizator crtaća, kreativac ali i, ponosno to ističe, ćerka jednog opančara, koja uživa da hoda beogradskim ulicama obučena kao spoj starog i modernog. Ljubav prema odeći i tradiciji ponela je od kuće.

- Moj otac koji je treća generacija opančara je napravio radionicu za izradu narodnih nošnji i opanaka. Mene i sestru je vaspitao tako da, čime god se u životu bavile, moramo da negujemo svoju tradiciju i unapredimo naš porodični posao. Imala sam ideju kako, bilo je samo pitanje kada ću je realizovati - otkrila je za "24 sata" Aleksićeva.

Ona uživa u prefinjenom izgledu iz davnina, ali od ovog novog trenda koji hara BG izlozima zaboleće vas oči.

Kada je narodna nošnja srela pametne telefone, desila se ljubav na prvi pogled. Tako je ova mlada žena postala Instagram hit, a ceo odjek iznenadio je i nju samu.

- Sve je počelo tako što me dečko slikao u jeleku, farmerkama i patikama!. Kada smo to postavili na Instagram mladi ljudi su se oduševili. Onda mi je palo na pamet da u maloj porodičnoj radionici u Kaluđerici napravim takvu garderobu u modernijoj verziji. Postavljala sam fotografije, a stizale su mi poruke podrške sa svih strana - priča devojka.

Proizvodnja je lepo krenula, a ona sada ima i štand u poznatom tržnom centru. Tradicije i porekla se, kaže, ni najmanje ne stidi i ističe je sa ponosom.

- Stalno pričaju da mladi vole sve iz inostranstva, ali mene su upravo mlađe generacije na društvenim mrežama motivisale. Insistiram na srpskom platnu I našim motivima. Do sada sam se trudila da svojim fotografijama na kojim kombinujem delove narodnih nošnji i modernu garderobu pokažem mladima da su naše tradicionalne stvari vanvremenske i i te kako moderne - naglašava Aleksićeva.

Moda joj nije primarna profesija, ali joj je drago što je njom uspela da promeni percepciju svojih sugrađana.

- Ljudima privlači pažnju sve što je lepo, kvalitetni prirodni materijali i ručno radjeni detalji. Smatram da sve što je kvalitetno nadje svoj put. Mi živimo u 21. veku i naravno da se trudimo da idemo u korak sa vremenom, ali smo isto tako i narod koji voli i poštuje svoju tradiciju. Jedna moja košulja čak je završila i u Americi - kaže ova mlada žena i priznaje da je vrlo zahvalna radnicima koji I dalje drže živim umetnost starog tkanja.

Posle sjajnog odziva kupaca, odlučila je da se više posveti ovom poslu koji je u početku videla kao hobi. Drago joj je što ručni rad u Srbiji počinje da se razvija I sada želi da ovaj moderni prikaz prošlosti postane njena ideja za bolju budućnost.

Oni kojima se Marinini radovi dopadaju, mogu da je potraže na Instagram profilu https://www.instagram.com/opancarevakci/ ili na FB stranici  Opančareva kći https://www.facebook.com/opancarevakci/?notif_t=fbpage_fan_invite&notif_id=1464709552659003

 

autor : N. Gavrilović

izvor : 24 sata (originalni link http://www.24sata.rs/marina-ide-beogradom-obucena-kao-devojka-sa-sela-reakcije-su-sjajne/31532)

 

            

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments

Vreme

Kraljevo Serbia Mostly Cloud (day), 26 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:20 am   |   Sunset: 6:41 pm
45%     3.1 m/s     33.153 bar
Forecast
UTO Low: 9 °C High: 26 °C
SRE Low: 10 °C High: 27 °C
ČET Low: 10 °C High: 26 °C
PET Low: 10 °C High: 26 °C
SUB Low: 11 °C High: 25 °C
NED Low: 11 °C High: 21 °C
PON Low: 10 °C High: 18 °C
UTO Low: 8 °C High: 15 °C
SRE Low: 7 °C High: 16 °C
ČET Low: 7 °C High: 18 °C