Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

2. avgust 2019.

Od 2. avgusta 1924. godine, verski praznik Sveti Ilija slavi se kao vazduhoplovna slava, a Sveti Ilija Gromovnik uzet je za zaštitnika najpre vojnih, a zatim i svih vazduhoplovaca tadašnje Kraljevine Srbije

Na vojnom aerodromu Lađevci kod Kraljeva predstavnici 98. vazduhoplovne brigade danas su svečano obeležili Dan roda avijacije. Učinili su to vazduhoplovci uz tradicionalnu smotru jedinica, izložbu tehnike kojom raspolažu i uz sečenje slavskog kolača, jer svoju krsnu slavu – Svetog Iliju Gromovnika slave kao svog zaštitnika još od 2. avgusta 1924. godine. Vazduhoplovna slava - Sveti Ilija Gromovnik proglašen je za zaštitnika najpre vojnih, a zatim i svih vazduhoplovaca tadašnje Kraljevine Srbije.

Ideja o uvođenju vazduhoplova u naoružanje Vojske Kraljevine Srbije začeta je „Uredbom o formiranju cele vojske“ od 2. avgusta 1893. godine.

Prvi avioni kupljeni su 1912. godine, kada je u Nišu formirana Vazduhoplovna komanda, a prvi piloti poslati na obuku u Francusku. Nakon toga, posle naredbe ministra vojnog Radoira Putnika – formirana je prva Vazduhoplovna komanda u Nišu.

Svečanosti su prisustvovali visoki vojni zvaničnici, ali i predstavnici policije i žanarmerije i okolnih gradova i opština: Kraljeva, Raške, Čačka i Vrnjačke Banje. Pukovnik Dejan vasiljević, u svom pozdravnom govoru, istakao je ocenu da, posle decenijama duge stagnacije, sada za srpsko vazduhoplovstvo dolaze bolja vremena, zbog čega se i Dan avijacije ove godine obeležava sa više optimizma i vere da će, nakon opremanja transportnim helikopterima i avionima MIG 29, biti još ulaganja. Nadu, kako je rekao daje to što Srbija očekuje nove transportne avione i borbene helikoptere, ali i daljinske letelice.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments