Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

10. april 2020.

Prijavljivanje za polaganje prijemnog ispita u umetničkim i drugim školama koje upisuju nadarene đake, u uslovima vanrednog stanja organizovano je elektonskim putem, ali su mnogi to propustili da učine i sada se pitaju šta da rade

Zbog vanrednog stanja u zemlji i straha od širenja infekcije izazvane novim koronavirusom Covid 19, prijavljivanje za polaganje prijemnog ispita u umetničkim i drugim školama koje upisuju učenike sa posebnim sposobnostima, ovog proleća organizovano je elektonskim putem. Online prijavljivanje propisano od strane Ministarstva prosvete Republike Srbije završena je 7. aprila, što je izazvalo zabrinutost onih roditelja, koji tvrde da nisu na vreme bili upoznati sa ovom procedurom. Sa druge strane, prema mišljenju, Velimira Zelenovića,  direktora Umetničke škole u Kraljevu, nije mali broj roditelja, koji nisu uspeli da prijave decu u željenu školu, jer je sama prijava zahtevala informatičke veštine, koje većina roditelja ne poseduje.

Iako naglašava da zbog vanrednog stanja i nezahvalne sitiuacije u kojoj se trenutno našao ceo obrazovni sistem, ne želi da kritikuje Školsku upravu, Zelenović smatra da je propisani online koncept od starta nailazio na greške, što je izazvalo opštu pometnju među roditeljima.

- Roditelji nam se svakodnevno javljaju sa pitanjima. Navode da sistem za prijavu dva-tri dana nije radio, da je postupak prijave previše komplikovan i da zahteva savršene informatičke spsobnosti. Ima i onih koji tvrde da se preko sajta škole nisu snašli, kao i da nisu dobili prave informacije, a žale se i da su propustili da dobiju „kodove", koji su traženi prilikom podnošenja prijave. Očigledno je nastala prava zbrka, a ako se ne pronađe uskoro rešenje, nažalost, učenici će ispaštati – smatra naš sagovornik.

Zelenović veruje da online prijava koju su roditelji do 7. aprila mogli da popune na sajtu škola i na sajtu Ministarstva prosvete, predstavlja više neku vrstu ankete, u vidu dobijanja okvirnih podataka, a ne definitvnu prijavu, od koje će zavisiti budućnost mnogih budućih srednjoškolaca.

- Iskreno se nadam da će pomenuti vid prijave biti shvaćen kao određeni vid ankete  i da će se nakon završetka vanrednog stanja regularno sprovesti prijava. Kao predsednik Zajednice umetničkih škola, kontaktirao sam i direktore drugih umetničkih škola u Srbiji, a uskoro ćemo održati i video sednicu Zajednice umetničkih škola. Od Školske uprave Kraljevo sam dobio infomaciju da za Umetničku školu u Kraljevu ima trideset prijava. Prethodnih godina taj broj je iznosio između 45 i 50. Smatram da broj od 30 prijavljenih učenika nije realan. Mnoga deca koja žele da upišu Umetničku školu, zbog ovih okolnosti, odustaće i upisaće neku drugu  školu. Deca su zabrinuta, kao i njihovi roditelji. Baš iz tog razloga, nadam se da će se ispraviti nepravda i pronaći uskoro neko rešenje, koje će omogućiti prijavu onim učenicima koji nisu uspeli da se prijave u  „online" formatu – navodi Zelenovć.

Sa druge strane, iz Školske uprave Kraljevo, rečeno nam je kako odgovor na to da li će učenicima koji se nisu online prijavili biti pružena druga šansa, zavisi iskljućivo od Ministratva prosvete.

- Prijava je išla direktno na  e-mail, naša je dužnost bila da obavestimo škole o prijavi, što smo i uradili. Juče smo prikupili podatke. Iz Muzičke škole su nam se, takođe, javili roditelji, koji su zakasnili sa prijavom. Poslaćemo e-mail Ministarstvu prosvete, s obzirom da od njih zavisi da li će biti moguća druga opcija, a kada dobijemo odgovor obavestićemo škole - navela je Bojana Marinković, načelnica Školske uprave u Kraljevu.

          Jovana Ristić

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Милан, наставник

    Gost - Милан, наставник

    Поступак пријављивања ученика спроведен је у ,,условима`` ванредног стања, нерегуларно, мимо законских прописа. Сви имају право да се жале на све.
    • Ime: Милан, наставник