Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

14. septembar 2020.

Radost zbog hodanja i druženja se osećala na svakom koraku, a oko 60 planinarskih klubova iz cele Srbije potrudilo se, ne da okupi veliki broja šetača na jednom mestu, već da promoviše zdravlje, pešačke staze i služu vodiča

Proteklog vikenda – Srbija je hodala. U subotu 12. septembra održan je Dan pešačenja, sportsko-rekreativna manifestacija posvećena promociji zdravih stilova života, jačanju imuniteta, radne sposobnosti i mentalne higijene. Ovu akciju Planinarski Savez Srbije organizovao je pod sloganom SRBIJA HODA –ZA KORAK BLIŽE ZDRAVLJU!

Realizaciju manifestacije podržale su mnoge institucije i preduzeća, od lokalnih preduzetnika i prijatelja planinarstva, preko velikih kompanija, do nacionalnog javnog servisa i ministarstava. Oko 60 planinarskih klubova, na velikom broju lokacija, se u subotu odazvalo pozivu Planinarskog saveza Srbije i napravilo „korak bliže zdravlju“.  

Ove godine akcenat nije bio na okupljanju velikog broja šetača na jednom mestu već na promociji zdravlja, pešačkih staza i Službe vodiča. Prilikom realizacije aktivnosti planinari su naročitu pažnju posvetli prevenciji zarazne bolesti. Prateći smernice Instituta za javno zdravlje  upozoravali su šetače da ne idu u većim grupama, da drže distancu, vode računa o higijeni i izbegavaju svako nepotrebno okupljanje.

Kraljevačka planinarska društva su, kao što je najavljeno, povela planinare i izletnike prema Stolovima iz pravca Brezne i Žiče, a neki su se snašli za prelaz preko Ibra, pa su krenuli od Magliča.

PSD „Gvozdac“ je planinarenje otpočelo od svog planinarskog doma u Brezni. Posle čaja i kafe krenulo se na stazu. Neki su odustajali, neki su malo koristili prevoz, neki su išli biciklom, a oni najuporniji prešli su celu stazu do vrha Stolova i nazad.

Na vrhu su slobodni konji dočekivali planinare nadajući se šargarepi ili jabuci. Strpljivo su pozirali posetiocima koji su za uspomenu hteli fotografiju sa njima.

Evo nekoliko utisaka sa Dana pešačenja.

Kristina je prvi put na planinarenju. Prešla je celu stazu.

- Mnogo je lepo. Oduševljena sam! - kaže Kristina.

Ana je sa suprugom i ćerkom prešla oko pola staze i vratila se nazad.

- Ja sam prezadovoljna. Nisam se nadala ni ovoliko da ću preći. Doći ću opet.

Jovan iz Mrčajevaca je ostao na pola puta, a njegovi su otišli na vrh.

- Ja ne mogu dalje. Nisam ni vode dovoljno poneo, a i kilogrami smetaju- kroz šalu kaže Jovan.

Planinari Gvozdaca iskoristili su priliku i sakupili smeće po planini.

Radost zbog hodanja i druženja se osećala na svakom koraku. Bila je ovo jedna lepa promocija  planinarstva kao korisnog, bezbednog i odgovornog stila ponašanja.

           Rada Vukosavljević

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments