Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

14. novembar 2017.

Neki od stanovnika Romskog naselja u Kraljevu neovlašćeno ulaze u prostor “Fabrike vagona” u stečaju, ali to koriste i da kradu materijal i opremu iz Livnice koju zakupljuje “Radijator inženjering”, pa su “pala” i prva privođenja i prijave

Velike je probleme i izdatke kraljevačko preduzeće “Radijator inženjerig” imalo da zakupljeni pogon Livnice dovede u stanje i na nivo na kojem posluje danas. Od pre dvadesetak dana suočeni su, kažu,i sa nečim na šta nikako nisu računali prilikom zakupljivanja Livnice: Romi iz obližnjeg Romskog naselja koji unutar fabričkog kruga “Fabrike vagona” u stečaju prikupljaju sitan otpadni materijal fabrike, to koriste da uđu i u deo koji pripada Livnici, odakle odnose materijal, rezervne delove i opremu (poput kalupa vrednih i po dve do tri hiljade evra) bez kojih preduzeće ne može da proizvodi i redovno da radi.

- Za nas je taj kalup od neprocenjive vrednosti kad bez njega ne možemo da funkcionišemo, ne možemo da pravimo odlivke, niti na vreme da isporučimo naručenu robu. Da bismo takav kalup napravili, zbog posebne prerade i obrade, potrebna su nam dva meseca – pojasnili su nam u Livnici.

Tehnolog Zoran Bogdanović, dugogodišnji direktor Livnice jasno i glasno kaže::

- Kradu!

Portal Krug došao je u posed fotografija na kojima se jasno vidi kako neka lica preskaču visoke ograde, a pojedine od njih sigurnosne kamere su snimile i tokom (pokušaja) krađe.

Bogdanović kaže da se radi o njih nekoliko desetina, a našoj redakciji iz Livnice dostavljen je kao ilustracija i ovaj snimak.

- Problem je što Romi ulaze i unutar Livnice, a kada naši radnici pokušaju da ih spreče u krađi, lopovi ih gađaju kamenicama, pa je ugrožena bezbednost naših zaposlenih – pojašnjava Bogdanović, postavljajući pitanje da li je pravno “starije” ustavno pravo radnika na rad ili neka prava nacionalnih manjina da se i na ovaj način “snalaze”.

Bogdanović kaže da su pisali krivične prijave, policiji slali video snimke sa sigurnosnih kamera na kojima se jasno vidi ko su izvršioci. Sve je počelo pre dvadesetak dana, trajalo nekoliko dana, a onda su u Livnici, što se krađe tiče, imali, kažu, dve mirne nedelje. Problem je eskalirao prošlog vikenda, kada je intervenisala i policija koja je, kaže Bogdanović, one koje je zatekla u fabričkom krugu opomenula, ali – tada niko nije priveden. Počinioci iz hale Livnice, saznajemo, odnose i  lančanike, remenike, pokušali su da ukradu i tzv. livački lonac, ali su uhvaćeni na delu.

Iz izvora bliskih policiji saznajemo da pripadnici policije  jesu reagovali, ali da je u pitanju problem koji nije samo njihov, već širi, komunalni, socijalni i društveni. Kako kažu, prema njihovim saznanjima, Romima se dopušta da iz zemlje vade sitan otpadni materijal u fabričkom krugu. Ipak, ako neko koristi to što uspeva da uđe u fabrički krug da bi otuđio i privatnu opremu i kalupe Livnice, jasno je da tu posla ima baš za policiju. Kako nezvanično saznajemo, juče je na tom mestu uhapšen 17-ogodišnji pripadnik romske nacionalnosti protiv kojeg će biti podignuta prijava za krađu, a jutros su u krugu zatečeni, privedeni i predati javnom tužiocu još trojica Roma. Takođe nezvanično, saznajemo da je u jednom trenutku u krugu “Fabrike vagona” četrdesetoro maloletnika iz Romskog naselja vadilo iz zemlje taj otpadni materijal.

“Fabrika vagona” u stečaju je u državnom vlasništvu, pa je nebitno, potvrđuje izvor blizak policiji, ako se kod počinilaca u kofama zatekne otpadni materijal, kolika je njegova vrednost (pet dinara, 5.000 ili više). Pošto se radi o državnoj svojini, policija automatski, po službenoj dužnosti podnosi krivičnu prijavu.

Kada je Livnica u pitanju, vlasnik privatne svojine mora da se izjasni o veličini štete, potom policija proverava visinu materijalne štete i – podnosi krivičnu prijavu ako je materijalna šteta veća od 5.000 dinara, a ako je manja, on ima pravo da uzme podatke od policije i da sam podnese krivičnu prijavu.

Iz izvora bliskih policiji saznajemo da oni imaju plan pojačane kontrole dela fabričkog kruga pored Romskog naselja, dok se situacija malo ne smiri. Pripadnici policije nisu stalno tamo, ali taj teren obilaze u kraćim vremenskim intervalima. Tokom dana su na razgovore u policiju pozivani i predstavnici kraljevačkih romskih udruženja, ali i romski asistent za prosvetu Zoran Petrović.

Bez prisustva javnosti danas je, kako saznajemo, održan i sastanak predstavnika romskih udruženja i lokalne vlasti, jer se upravo od pripadnika romskih udruženja očekuje da posreduju i da počinioce upozore na moguće posledice.

- Prilikom upada u fabrički krug izgrednici su počeli sa sobom da nose i sekire. Šta ako se desi da neko bude povređen? U takvoj situaciji ne bih mogao da kontrolišem reakciju zaposlenih – upozorava Bogdanović, napominjući da sve što je van kontrole vodi haosu i da će, ako se ovaj problem uskoro ne reši, biti velikih problema.

On je apelovao na one koji mogu da utiču na Rome da prestanu da ulaze u pogone Livnice da to što pre urade, kako ne bi bilo, kako je rekao, «lošeg scenarija koji se može desiti već za pet do 10 dana».

Prema našim nezvaničnim saznanjima, kraljevačka policija tražila je od stečajnog upravnika «Fabrike vagona» Đorđa Jokića da se izjasni jesu li Romi po njegovoj dozvoli počeli da prekopavaju i iz zemlje vade i odnose otpadni materijal.

Jer, nije loše ovde podsetiti se Balaševićevih stihova kojima on (doduše zbog bagrenja, ali suptina je ista) upozorava: «Ne može samo da se uđe, da se nosi tuđe, lepo sam rekao !« 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Stanar

  Gost - Stanar

  Siguran sam da ako bi se usvojio zakon o zaštiti privatne svojine mnogi bi promenili svoju profesiju.
  • Ime: Stanar
 • Gost - petar

  Gost - petar

  Mora se hitno usvojiti Zakon koji će privatnu imovinu zaštititi kao u Americi. Čim se kroči na privatni posed nepoznata osoba može biti onesposobljena ili likvidirana. Nedostatak takvih Zakona je primer kako smo došli da situacije da izgubomo 10% teritorije zemlje. Krađe ,silovanja, pritisci i sve što je pratilo srpski narod na Kosovu i Metohiji su dovoljan razlog da se što pre usvoji takav Zakon.
  • Ime: petar