Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

13. decembar 2017.

U organizaciji knjižare ,,Prozor" i Doma vojske Srbije, u Kraljevu su večeras na promociji svojih knjiga govorili njihovi autori i priređivači: Arno Gujon, Aleksandra Ninković Tašić i Aleksandar Gajšek

Prepuna sala Doma vojske Srbije u Kraljevu i puno srce svakog ko je večeras prisustvovao promociji knjiga troje „književnih asova“. O svojoj knjizi ,,Svi moji putevi vode ka Srbiji" govorio je Arno Gujon, Francuz koji je za proteklih 13 godina dopremio više od pet miliona evra humanitarne pomoći Srbima u enklavama na Kosovu i Metohiji. Aleksandra Ninković Tašić, autorka izložbe o Mihajlu Pupinu, za koju je nagrađena nagradom Mihailo Valtrović, najvećim priznanjem u muzeologiji, predstavila je Autobiografije Mihajla Pupina i Nikole Tesle. Aleksandar Gajšek, urednik i voditelj kultne emisije Agape, govorio je o knjizi Agape antologija 4.

Arno Gujon, koji za sebe voli da kaže da je „Francuz po rođenju, a Srbin po opredeljenju“, istakao je da je shvatio da svi njegovi putevi vode ka Srbiji, već nakon svojih prvih dolazaka na Kosovo i Metohiju, kada je upoznao narod koji ga je dočekao kao što brat dočekuje brata, toplo i srdačno:

- Počeo sam da učim srpski jezik i ušao duboko u narod, u njegovu kulturu, smisao za humor, istoriju. Shvatio sam da svi moji putevi vode ka Srbiji kada sam u Srbiji počeo da se osećam kao domaćin, a ne kao stranac – rekao je Gujon.

Aleksandar Gajšek, urednik i voditelj emisije „Agape“ na TV Studio B istako je da se „Agape antologija 4 razlikuje“ od prethodne tri razliku po tome što je njen urednik akademik Vladeta Jerotić.

On je, kao sebi najdražu, izdvojio autobiografiju Vladete Jerotića, koja predstavlja zbir nekoliko njihovih razgovora.

- Posle emitovanja te emisije rekao mi je: „Aleksandre, kad me ne bude bilo, pustite ovu emisiju!“ Bio je jako otvoren, iskren, govorio je o svojim nestašlucima u mladosti, o tome kako u Gimnaziji nije bio baš blistav đak, jer je polagao neke predmete u avgustu, pretili su mu ukorom pred isključenje, ali se onda kod njega dešava veliki i snažan preobražaj, tako da danas svi znamo ko je Vladeta Jerotić – otkrio je Aleksandar Gajšek, dodajući kako je primer koji pruža akademik možda najbolji podstrek za sve one koji, možda, misle da ne vrede dovoljno ili da su nedovoljno talentovani za razne poslove, jer daje ideju i snagu da se promenimo.

Za Agape antologiju 4 akademik Jerotić izabrao je razgovore sa mitropolitom Porfirijem, sa kojim je razgovarao o ljudskim strastima, priču sa Darkom Tanaskovićem o islamu, tu su i uzbudljive priče Arnoa Gujona, Aleksandre Ninković Tašić o Mihailu Pupinu i Bore Draškovića, čuvenog reditelja, kao i ona koju je o značaju bajki ispričao psiholog Žarko Trebješanin.

Aleksandra Ninković Tašić rekla je večeras kako bi volela „čitava Srbija odzvanja u reči „zvezdobroj“: 

- Želela bih da svi posmatramo zvezde, da nas taj pogled leči, da od njega postajemo bolji ljudi, jer su i naši najveći naućnici, Mihailo Pupin i Nikola Tesla, božansko nadahnuće dobijali pogledom ka zvezdanom svodu – poručila je ona, ponovivši i večeras kako je „teška podmetačina i najgora podvala da je postojala ikakva netrpeljivost između dva srpska naučnika Mihaila Pupina i NIkole Tesle“.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments