Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

14. decembar 2017

Narodna biblioteka «Stefan Prvovenčani» u Kraljevu obeležila je danas Dan bibliotekara Srbije, pa su bibliotekari, slaveći svoj dan, Kraljevčane nagradili besplatnim upisom a, najrevnosnije čitaoce i najbolje saradnike – knjigom

Dan bibliotekara u kraljevačkoj biblioteci «Stefan Prvovenčani» tradicionalno obeležavju u društvu svojih kolega sa područja čitavog Raškog okruga, najboljih saradnika i onih koji biblioteku posvećeno posećuju tokom čitave godine.

Miša Milosavljević, direktor Narodne biblioteke «Stefan Prvovenčani» istakao je da je najznačajnija investicija koju su realizovali ove godine – sanacija lanterne na Dečjem odeljenju u koju je, zahvaljujući projektu odobrenom na konkursu Minsitarstva kulture i informisanja, uloženo milion i po dinara.

- Za sledeću godinu, kada obeležavamo vek i po karanovačke biblioteke, najavljujemo objavljivanje monografije, a jubilej ćemo obeležiti i organizovanjem izložbe i stručnog skupa kazao je Milosavljević.

Okupljene je ispred osnivača pozdravio predsednik gradske skupštine Nenad Marković, koji je rekao da «u Srbiji teško može da se nađe grad veličine Kraljeva, koji za kulturu izdvaja više novca od grada na Ibru».

U ime bibliotekata prisutne je pozdravio Miloje Radović, koji je gostima poželeo dobrodošlicu u «kuću svih kuća»:

- Ove godine smo obeležavali 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog i ne smemo nikada zaboraviti da je naš, kraljevački kraj jedan od retkih u rodu srpskom, koji je 800 godina baštinio knjigu i bibliotekarstvo – poručio je Radović, podsetivši da su Stefan Prvovenčani i Sveti Sava u Studenici i Žiči imali prve biblioteke, zbog čega je ovaj kraj svetleo znanjem i knjigom.

Bibliotekari su se pohvalili svojim ovogodišnjim aktivnostima, navodeći da su knjižni fond uvećali za 6.000 naslova, da njihov sajt ove godine ima blizu 115.000 pregleda, organizovali brojne programe, izložbe i tradicionalne manifestacije (26. Žički duhovni sabor, Svetosavku akademiju, Kraljevdansku besedu, obeležili 135. godišnjicu imendana grada, Dečju nedelju), objavili 30 knjiga  i divot izdanje sabranih dela Stefana Prvovenčanog, ugostili mnoga zvučna imena.

Danas su, pored predstavnika JP Vodovod, Gradskog stambeno, Muzičke škole, privatnih preuzeća «Marić centar» i «Tehnomag pro ing»  i knjižare "Prozor" nagrađene i Marina Miodragović i Aleksandra Glavčić, koje rade u OŠ «Branko Radičević» za čiju su školsku biblioteku  dobile poklon knjige. Povodom Dana bibliotekara nagrađeni su i penzioneri biblioteke (između ostalih i Dragana Tipsarević, dugogodišnja dirketorka biblioteke), kao i  najaktivniji korisnici kraljevačke biblioteke.

Knjigu je od dečjeg odeljenja na poklon dobila jednogodišnja Iskra Bačkulja, najmlađi korisnik. Knjigom je, kao najaktivniji član Dečjeg odeljenja darivan Aleksa Munitlak.

Najaktivniji korisnik Dečjeg odeljenja je Marija Kostić, diplomirana pravnica, a za „održavanje veze sa tinejdžerima do koji se, kao čitalaca, tradicionalno najteže dospeva“, nagrađena je profesorka Marijana Radić, profesorka srpskog jezika u kraljevačkoj Gimnaziji.

Najaktivniji član Odeljenja za odrasle je Zoran Dragović, na Odeljenju periodike bio je to Dimitrije Gnjatovski, koji je svoje brojne knjige poklonio kraljevačkoj biblioteci, a danas i sam darivan. Svoju zavičajnu građu ovoj  ustanovi poklonio je Kraljevčanin Aleksandar Krstić.

Biblioteka u Kraljevu danas je besplatno upisivala nove čitaoce, a starima produžavala članstvo.

O bibliotekama i bibliotekarima

Još 1832. knez Miloš je, iako nepismen, preporučio da se srpski narod posveti čitanju. Te godine je u Srbiji osnovana prva biblioteka i to ukazom nepismenog Miloša Obrenovića koji je shvatio da je knjiga osnovno sredstvo k izobreženiju. Knez Miloš je tada pozvao Srbe da budu priložnici. Karanovac (danas Kraljevo) dobija prvo javno čitalište tek 1868.

Zanimljivo je da je bibliotekarsko zanimanje veoma staro. Marko Aurelije, rimski car, koji je bio i filozof, je još 350. godine sve zaposlene u 29 rimskih biblioteka nazvao bibliotekarima, koje i danas, posle skoro 1.700 godina, zovu istim starim nazivom.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - mirko

    Gost - mirko

    Izdvajamo ya kulturu ...ili finansiramo sve one koji žele da se bave kulturom, dakle ima grad lične novinare lične pesnike, lične glumce, lične slikare, lične fotografe....a na tržište neće  jer je zagarantovan budžetski novac!
    • Ime: mirko