Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

22. jul 2018.

Miloš Radenković, nekad vlasnik «MR sistema» danas je penzioner, gaji voće i povrće u Ratini, gde fabrike koje je gradio nisu dočekale radnike, vodi sporove sa državom, a za lično i propadanje svoje kompanije krivi nekadašnju lokalnu i republičku vlast

 Posle 12 godina ćutanja, kao privrednik iz Ratine kod Kraljeva, graditelj, humanista i srpski domaćin, vlasnik nekada nekada nadaleko poznatog građevinskog preduzeća “Građevinar”, želim da ispričam svoju stranu priče o golgoti koja je za mene započela 2006. godine”, pisalo je u pozivu koji je medijima nedavno uputio Miloš Radenković. Medijske ekipe sačekao je ispred objekta koji je trebalo da bude moderna fabrika savremene stolarije aluminijum-drvo “Deluxe” u Ratini, za koju je pre 12 godina već bilo odabrano 130 radnika, a koja i danas - zvrji prazna. Ovo je njegova priča:

- Imao sam obezbeđeno tržište u Rusiji i na severu Italije, ali ni tu, kao ni 90 odsto odrađenu zamisao da, u kooperaciji sa holandskom vladom u Požegi otvorim najmoderniji servis DAFF motora i Berghof autobusa, nisam ostvario, jer su me omeli tadašnji politički moćnici – kaže Radenković.

Osim političara sa lokalne scene, on za probleme u poslovanju i propadanje “MR sistema”, koji je objedinjavao nekoliko njegovih preduzeća, optužuje i vrh tadašnje vlasti.

- Posle uspešnih privatizacija užičke “Rakete” i kraljevačkog ugostiteljskog preduzeća “Srbija”, voljom tadašnjih moćnika ostao sam gotovo bez svega u šta je moje preduzeće godinama ulagalo, nekoliko meseci proveo sam i u zatvoru, ali je besmislenost postupaka vođenih protiv mene i “MR sistema” kasnije dokazana na sudu – istakao je Radenković.

“MR sistem” je, naveo je, te 2006. godine imao bruto prhod od 62 miliona evra.

- Sa fabrikom u Ratini i servisom u Požegi imao sam planove da pređemo 100 miliona evra. Toliku realizaciju nisu imale sve kraljevačke firme zajedno. Ali, eto, uništen je sistem koji je u to vreme zapošljavao oko 2.000 ljudi. Uhapšen sam bez osnova, na javni linč dovedene su ekipe nacionalnih televizija, kasnije su procesi montirani, a glavni i odgovorni za propast “MR sistema” na duši nose uništenje “Građevinara” koji je na međunarodnom tenderu 2002. godine dobila posao gradnje hidroelektrana na reci Vrbas vredan 190 miliona evra, iako je na tenderu učestvovao i  čuveni austrijski “Por”. To je i dalje jedna od najjačih firmi u Evropi, a “Građevinar” više ne postoji – konstatovao je Radenković.

On je 2006. godine uhapšen zbog sumnje da je užičku “Raketu” oštetio za 30 miliona dinara.

- To preduzeće je 76 odsto bilo u mom privatnom vlasništvu, a na suđenju je dokazano da je mog novca u tom preduzeću ostalo 132.670.000 dinara, što je bilo tadašnjih skoro dva miliona evra – tvrdi Radenković, ocenjujući da je uništen kao čovek koji je vredeo svojoj, porodicama svojih radnika, gradu Kraljevu i državi.

Posle Nemanjića, dodao je on, Kraljevu smo moja kompanija i ja bili najveći donatori:

- Samo u Srbiji sagradili smo više od 700.000 kvadratnih metara poslovno-stambenog prostora, na desetine mostova, gradili i u inostranstvu (u Libiji i vijadukt). Napravili smo tri hrama: do kupole podigli Hram spaljivanja moštiju svetog Save u Kraljevu, bolnicu “Sveti Nikola” u Ratini i multimedijalni centar “Kvart”, koji sam poklonio Kraljevčanima, godinama sam finansirao kraljevačke sportske klubove. Da ne pričam kome sam sve pomagao – naveo je Radenković, prisetivši se, kako je rekao, da nije bilo dana da ispred njegove kancelarije ne čeka nekoliko ljudi tražeći pomoć.

Svi kojima je pomoć bila potrebna su je i dobijali, kaže Radenković, napominjući da je pomoć neko dobijao u celosti, a neko koliko se u datom trenutku moglo izdvojiti.

Nekadašnji vlasnik «MR sistema» danas je penzioner, gaji voće i povrće.

- Ne izlazim nigde, vreme provodim sa svojom ženom i unucima. Politika me ne zanima, a posle svih ovih godina i dalje sa državom vodim sporove vezane za otimanje kapitala vredne 30 miliona evra. Presude su smešne, čekam kvalifikaciju za Strazbur – poručio je Radenković ispred hale fabirke «Delux» u Ratini koja nikada nije dočekala radnike.

Dok se sporovi koje vodi sa državom ne završe, nekadašnji vlasnik «MR sistema», kako je naveo, nema mogućnosti da u fabriku bilo šta investira. Ima, dodao je, nekoliko potencijalnih partnera:

- Planirali smo da ovde napravimo fabriku za preradu voća i povrća, budući da smo tačno na sredokraći: prema Kruševcu su povrtari, a prema Ivanjici i Čačku voćari, tako da je ovo idealno mesto. Najzainteresovaniji je jedan investitor iz Hrvatske, a da li ćemo uspeti u realizaciji tog projekta, verujte da više nisam siguran – rekao je Radenković, podsetivši na kraju na reči koje je 1928. godine, napisao Arčibald Rajs u svom političkom testamentu pod nazivom «Čujte, Srbi»: «Za veru u čudesa, od čudotvoraca su potrebniji oni koji veruju. A na nesreću, politićari su vam svemoćni». 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - палаврт

  Gost - палаврт

  Nolite jacere margaritas ante porcos – Не бацајте бисере пред свиње.
  Каже латинска изрека, а наставак би гласио: Јер онда ће напасти и вас, што се и догодило! Када се неморални и гладни дочепају власти прво крену да се свете и отимају од оних који имају, који дају и помажу. Зар је грех имати? Овде изгледа јесте, а за тебе то није новина. Зар си заборавио отимања земље своме деди без основа и решења??? "На срећу, ти имаш Стразбур" а твој деда га још увек нема!!! Живи земљо моја где су "неки увек изнад закона" зарад личних интереса, спремни да покраду туђе и оставе без егзистенције хиљаде запослених људи!
  • Ime: палаврт
 • Gost - Stanar

  Gost - Stanar

  Oni koji su tih nekih godina učestvovali u satanizaciji Miloša Radenkovića i dan danas sede u vlasti samo nose neke nove, sada aktuelne, dresove.
  • Ime: Stanar