Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

2. februar 2019.

Za rekonstrukciju sale za sednice skupštine, Kraljevo će iz gradskog budžeta izdvojiti 24 miliona dinara, ali će se investicija, samo na troškovima štampanja i utroška papira isplatiti za 8-9 godina, kaže predsednik skupštine Nenad Marković

Projekat rekonstrukcije skupštinske sale u zgradi Gradske uprave u Kraljevu postoji još od 2009. godine, kada su sredstva za taj posao bila obezbeđena preko ambasade Švajcarske. Kada se u Kraljevu 2010. godine dogodio zemljotres, novac za rekonstrukciju skupštinske sale, na inicijativu donatora, preusmeren je za pomoć građanima Kraljeva.

- Deset godina kasnije naš krajnji cilj je e (elektronska) skupština, jer želimo da smanjimo troškove štampanja, korišćenja papira, kopiranja materijala. Odbornici će imati stolove sa izvorima napajanja električnom energijom zbog korišćenja tableta ili lap topova koji će morati da se pune, budući da skupštinske sednice traju po deset ili više sati – kaže Nenad Marković, predsednik gradske skupštine u Kraljevu, pojašnjavajući da sada troškovi samo štampanja materijala za pojedine sednice koštaju po više od 200.000 dinara

Rekonstrukcija skupštinske sale, prema projektu, koštaće 24 miliona dinara.

- To jeste ozbiljan novac, ali će, s druge strane, biti stvoreni uslovi za ozbiljne uštede. Takođe, grad će dobiti reprezentativnu salu koju će koristiti udruženja građana, a kasnije, po zahtevu i političke partije – ističe predsednik skupštine.

Sala će imati najsavremeniji sistem grejanja i hlađenja, pa će se sa uštedama koje se tiče energetske efikasnosti i uštedama na štampanju materijala, investicija isplatiti posle osam – devet godina, ocenjuje Marković.

Skupštinska sala biće formirana kao blagi amfiteatar, broj sedišta biće smanjen, ali će sala zadovoljavati potrebe održavanja sednica skupštine koja ima 70 odborrnika.

Sto predsedavajućeg nalaziće se na zidu na kojem su se do sada nalazila ulazna vrata, a amfiteatar biće formiran ka prozorima.

Prva faza radova, koje izvode radnici predzeća „Alfaco inženjering“ iz Čačka, započeta je sredinom januara, a radovi bi trebalo da budu završeni u roku od tri meseca, odnosno do polovine aprila. U međuvremenu biće raspisana javna nabavka i za izvođenje radova druge faze. Druga faza odnosi se izradu poda od ekološki najsavremenijeg materijala i za nabavku stolica za odbornike, a tek posle toga sledi nabavka opreme – nabavku softvera, tableta.

- Konkurisali smo da nam, u skladu sa našim Poslovnikom, UNDP odradi softvere, jer su sličan posao odradili za Pančevo i Leskovac. Osim toga, skupština grada Požarevca odradila je sopstveni softver, a spremni su da isto učine i za naše potrebe. Ne želimo skupa rešenja, već da odbornik materijal može da dobije na tabletu i da sa tableta može da glasa. Odustali smo od mogućnosti da odbornik, zahvaljujući uskopojasnim mikrofonima može da govori sa mesta, jer bi to drastično poskupelo projekta, pa će, kao i do sada, odbornici izlaziti za govornicu – naveo je predsednik skupštine.

U svakom slučaju, evropski fondovi iz kojih je,možda, bilo moguće fiinasnirati rekonstrukciju skupštinske sale su zatvoreni, ali će za projekat opremanje sale, Kraljevo „kucati na sva vrata“, kaže Marković.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Milan

    Gost - Milan

    Koji crni ta let, pola odmornika je jedva funkcionalno pismeno a još 45 % su u na stalnom radu tu preko 20 godina prelećući iz stranke u stranku! 
    • Ime: Milan