Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

27. jul 2016.

Zorana Mihajlović ponovo je najavila da uskoro kreću civilni letovi sa aerodroma Morava i Ponikve; problem je što su reči uvek iste, a letova nema, pa nema

Potpredsednica tehničke vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će ove godine biti potpuno osposobljeni vojni aerodromi Lađevci i Ponikve za civilni saobaćaj.

- Ove godine će poleteti avioni sa Lađevaca kod Kraljeva, ali tu imamo i Ponikve kod Užica. Ta dva aerodroma će biti potpuno osposobljena. Mi smo to obećavali još u aprilu, ali smo morali da obezbedimo i dodatni novac koji je potreban da to budu aerodromi za mešoviti aviosaobraćaj – rekla je Mihajlović novinarima u Čačku.

Ona kaže da je tu najviše vremena potrošeno na administativno-birokratskim stvarima, koje se još sprovode u saradnji sa Ministarstvom odbrane.

– Kada je reč o Lađevcima u pitanju je deo vojnog aerodroma i to što moramo još da produžimo pistu i samo to je bio razlog zašto avion još nije poleteo sa tog aerodroma -  rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da je osposobljavanje tih aerodroma za civilni saobaćaj važno ne samo za putničke, već i kargo letove.

Da podsetimo, 11. februara prošle godine, ministarka Mihajlović je 11. februara 2015. tokom obilaska aerodroma „Morava“, najavila formiranje privrednog društva „Aerodromi Srbije“ za maksimalno dva meseca, ali se to zaista ogodilo tek početkom ove godine.

Ona je tada izjavila: „Do leta (2015.) „Morava“ će postati civilno-vojni aerodrom, nedostajuća oprema stići će od aerodroma „Nikola Tesla“, a Direktorat civilnog vazduhoplovstva uradiće svoj deo posla“, dodajući i tada da je otvaranje aerodroma u Lađevcima i za civilne letove važno ne samo zbog razvoja turizma, već i za privredni rast.

Novcem iz turske donacije od 10 miliona evra koja je najavljena pre četiri godine, bilo je planirano produženje i proširenje poletno-sletne staze i ojačanje taksi staze koja povezuje pistu sa putničkim terminalom, kako bi avioni tipa „boing“ i „erbas“ mogli da saobraćaju sa ovog aerodroma.

Prilikom posete predstavnika turske vlade Srbiji krajem decembra prošle godine, Vlada Srbije je, saznaje portal KRUG, produžila sporazum sa Turskom o toj donaciji, a iznos od 10 miliona evra biće dovoljan za završetak manevarske površine, svetlosno označavanje aerodroma i instaliranje uređanja koji će omogućiti sletanje aviona u slučajevima smanjene vidljivosti.

Kada će „Morava“ zaista i dočekati prve vazduhoplove i putnike, možda zna samo nebo. Valjalo bi da bar ono bude (realno) vedro.

Pogledajte prošlogodišnji prilog koji donosi hronologiju svih političkih obećanja vezanih za aerodrom "Morava".

 

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments