Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

6. april 2017.

Na imanju porodice Mladenović u selu Gračac, otkriveno je naselje od pre 3.500 godina, a arheološka istraživanja stručnjaka kraljevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture sa 200.000 dinara finansira opština Vrnjačka Banja

Stručnjaci kraljevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture su, istražujući nalazište u selu Gračac kod Vrnjačke Banje, otkrili ostatke naselja iz bronzanog doba. U pitanju su predmeti koji ukazuju da je na imanju Živote Mladenovića postojalo naselje od pre 3.500 godina, u bronzano doba.

- Pronađeni materijal ukazuje da je reč je o naselju koja su u to vreme postojala u dolini Južne i Velike Morave, a to je paraćinska kulturna grupa. Inače, ovo je jedini lokalitet pronađen duž Zapadne morave, na potezu od Kraljeva do Kruševca. Otkriveni predmeti biće konzervirani i predati Narodnom muzeju u Kraljevu, a na osnovu predstojećih analiza odlučićemo da su neophodna dalja iskopavanja – objasnila je arheolog Marija Aleksić Čevrljaković.

Opština Vrnjačka Banja izdvojila je 200.000 dinara u ove svrhe, kaže predsednik opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović.

- Želimo da saznamo šta je u davnim vremenima bilo na našim lokalitetima, a sa nadležnima u Zavodu za zaštitu spomenika imamo odličnu saradnju na ovom projektu i brojne plannove za nove – pojasnio je Đurović.

 

Lokalitet na kojem se radovi izvode uz dozvolu Ministarstva kulture i informisanja, otkriven je zahvaljujući Životi Mladenoviću koji je, na svom imanju, još pre 20-ak godina pronašao bronzanu šnalu prilikom sadnje voća, a godinama kasnije, poput keramičkog ćupa sa patinom i druge predmete. Sve to Živan je odnosio u vrnjački Kulturni centar ili Narodni muzej u Kraljevu. Za lokalitet su se zainteresovali arheolozi u Kraljevu i obavili početna istraživanja. Sada je struka na potezu, a vredi verovati da je arheološki lokalitet Čalija još vrednije nego što trenutno možemo i da pretpostavimo, jer svedoči o kontinuitetu naseljavanja  dolini Zapadne Morave od perioda praistorije do savremenog doba

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments

Vreme

Kraljevo Serbia Fair (day), 30 °C
Current Conditions
Sunrise: 4:56 am   |   Sunset: 8:23 pm
38%     8.0 m/s     33.051 bar
Forecast
SUB Low: 17 °C High: 31 °C
NED Low: 17 °C High: 33 °C
PON Low: 18 °C High: 28 °C
UTO Low: 17 °C High: 32 °C
SRE Low: 18 °C High: 35 °C
čET Low: 19 °C High: 36 °C
PET Low: 21 °C High: 35 °C
SUB Low: 16 °C High: 30 °C
NED Low: 15 °C High: 25 °C
PON Low: 16 °C High: 25 °C