Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

14. novembar 2018.

Većina sela u Raškom okrugu nema infrastrukturu za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda, što ugrožava kvalitet života ljudi, pa stručnjaci predlažu izgradnju malih postrojenja za tretman otpadnih voda na mestu nastanka

U organizaciji udruženja ‘’Green limes’’ iz Beograda, u Kraljevu je održan treći po redu okrugli sto na temu mogućnosti primene inovativnih decentralizovanih modela bioprečišćavanja otpadnih voda na seoskom području Raškog okruga. Okrugli sto je realizovan u okviru projekta ''Zelenim aktivizmom do održivih lokalnih zajednica'' koje je podržalo Ministarstvo zaštite životne sredine.

Okrugli sto okupio je stručnjake za ovu oblast. Predstavnici Fakulteta za primenjenu ekologiju objasnili su prisutnim predstavnicima mesnih zajednica sa teritorije grada Kraljeva osnovne principe funkcionisanja modularnih ekosistemskih procesora i mogućnost njihove primene, kao decentralizovanih malih sistema posebno na ruralnom području.

Prilikom izrade analize mogućnosti primene ekosistemskih procesora na ruralnom području Raškog okruga, uočeno je da u seoskim sredinama postoji ozbiljan nedostatak komunalne infrastrukture za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda, čime se značajno ugrožava kvalitet podzemnih voda i kvalitet života građana. Na osnovu sprovedene analize za ruralna područja, predložen je drugačiji pristup u tretmanu otpadnih voda, što podrazumeva izgradnju malih decentralizovanih postrojenja za tretman otpadnih voda na mestu nastanka, za manja naselja ili grupu kuća, zasnovanih na ekosistemskim rešenjima.

Biotehnološka metoda prečišćavanja otpadnih voda zasnovana je na fitoremedijaciji, odnosno delovanju akvastičnih biljaka. Ovaj metod ima višedecenijsko utemeljenje u razvijenim zemljama, naučnoj i stručnoj javnosti i dokazane pozitivne rezultate.

Na skupu je izneto da je poznato da jednostavna, pouzdana i jeftina rešenja dolaze iz prirode, kao i da priroda ima sposobnost samoobnavljanja i prečišćavanja vode. Međutim nekontrolisano trošenje resursa i zagađenje ne daju dovoljno vremena da priroda kao sistem obavi svoj posao, pa je potrebno primeniti i pospešiti već uspostavljene prirodne procese. Ekosistemski procesori, čulo se na skupu, jeftina su i ekonomična rešenja, koja se mogu primeniti za manji broj objekata i mogu se jednostavno održavati.

Svi učesnici okruglog stola dobili su primerak priručnika sa modelima ekosistemskih procesora i načinom njihove primene.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Maki

    Gost - Maki

    Srpski ,,stručnjaci,,predlažu nešto što je davno zaživelo u razvijenijim zemljama. Nema ovde nikakve pameti sem pronalaženja novca za ovakve investicije i naravno svest građana o neophodnosti prečišćavanja već korišćenih voda. Čak imate na internetu razne vrste prečistača.Koje gubljenje vremena !
    • Ime: Maki