Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

17. januar 2019.

Mladi inženjeri, arhitekte, studenti sa najboljim idejama u oblasti napredne 3D digitalne tehnologije, zbog sjajnih nagrada ne bi smeli da propuste EU konkurs u okviru projekta „A_madam“ koji se realizuje preko Laboratorije 3D Impuls u Kraljevu

Docent dr Snežana Ćirić Kostić sa kraljevačkog Fakulteta za mašinstvo i građevinarstvo, rukovodilac je Laboratorije 3D Impuls koja je otvorena 2012. godine u okviru velikog evropskog projekta čija je vrednost bila miliona evra. Cilj tog projekta bio je da se malim i srednjim preduzećima u Srbiji omogući da koriste savremene tehnologije 3D štampe i 3D skeniranja. Laboratorija zahvaljujući tom projektu i danas ima najsavremenije mašine i ne postoji nijedno preduzeće u Srbiji koje se bavi razvojem proizvoda, a da nije koristilo usluge Laboratorije 3D Impuls. Prototipi u ovoj laboratoriji izrađuju se i za moćne kompanije "Audi", "Lamborgini", "Fišer". 3D štampa, objašnjava naša sagovornica, dovela je do nove industrijske revolucije, jer menja način razmišljanja: više nema ograničenja u izradi, sve može da se napravi. Velike i bogate zemlje trodimenzionalnu štampu, objašnjava Snežana, već koriste za izradu gotovih delova u avio-industriji, u auto-industriji ili u medicini. Manje zemlje, poput naše, izrađuju prototipe, specifične delove za industriju ili složene alate.Osim što rade pojedinačne projekte sa preduzećima, na ovom fakultetu su realizovali i projekte koje finansira država (projekt inovacionih vaučera koji finansira Inovacioni fond) ili Razvojna agencija Srbije. Jedan od poslednjih projekata rađen u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i GIZ-om je serija predavanja na temu primene 3D štampe u razvoju proizvoda. Za stručne krugove to je tzv. „aditivna proizvodnja“.

- To je proizvodnja koja se od drugih, konvencionalnih proizvodnih tehnologiija razlikuje po principu izrade, jer kod ostalih tehnologija predmeti nastaju tako što se materijal uklanja ili nastaje oblikovanjem u kalupima, a kod ove tehnologije nisu potrebni dodatni alati – pojašnjava Snežana.

Ona dodaje da je tehnologija zamišljena tako da delovi nastaju dodavanjem materijala „sloj po sloj“, što omogućava kreativnim ljudima da proizvedu oblike koji do sada nisu mogli da budu proizvedeni drugim tehnologijama. Aditivnu proizvodnju, za sada, najviše koriste velike kompanije (u auto ili avio industriji) ali ta znanja su u njima - zaključana.

- Zbog toga smo mi Evropskoj komisiji predložilii da radimo projekat koji se zove A_madam, koji za cilj ima da se delovi proizvedu 3D štampom, da ispitamo njihovo ponašanje i da objavimo pravila dizajna za optimalno ponašanje tih delova. To će biti objavljeno na digitalnom repozitoriju (nešto poput Wikipedie za aditivnu proizvodnju), sve sa ciiljem da bude dostupno svim preduzećima – pojasnila je naša sagovornca.

Ona je uputila poziv mladim ljudima, dizajnerima, inženjerima, studentima, arhitektama da se prijave na konkurs „NeMogući dizajn“, koji se realizuje u okviru projekta „A_madam“ koji finansira EU i da pošalju svoje modele.

- To mogu da budu njihove ideje iz, recimo, oblasti robe široke potrošnje ili za maske za automobile ili motore, bicikle, da osmisle ukrasne predmete, nakit, obuću. Pozivam ih da se prijave na konkurs „NeMogući dizajn“, koji je otvoren 1. novembra prošle godine i trajaće do 1. maja ove godine – istakla je koordinatorka  projekta „A_madam“.

Zainteresovani podrobnije informacije mogu da nađu na sajti www.3dimpuls.com

Obezbeđene su vredne nagrade, jer najbolje očekuju 3D štampača i jedan 3D skener, a u septembru 2019. biće priređena javna promocija pobednika konkursa i njihovih modela u Beogradu tokom Noći istraživača.

Cilj konkursa „NeMogući dizajn“ je da afirmiše mlade ljude da iskoriste svoje znanje, a zadatak projekta je da one koji su već u svetu digitalnih tehnologija i vole svoj posao, na pravi način usmere da rade tri D modele.

- Zašto „neMogući“ dizajn sa velikim „M“? Baš zato da razmišljaju  o formama koje do sada nisu mogle da budu proizvedene drugim thnologijama – poruka je dr Snežane Ćirić Kostić, koja je učestvovala je u brojnim nacionalnim i međunarodnim projektima i objavila veliki broj naučnih radova, a članica je i tima međunarodnog centra za nauku i inovacije Tačka preseka, koji za cilj ima ojačanje veza između nauke i društva u srednjoj i jugoistočnoj Evropi.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments