Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

2. oktobar 2019.

Daleke 1929. godine, na inicijativu Borisava Panovića u okviru Sokolskog društva Seljak, osnovana je fudbalska sekcija istog imena, Milosav Kostović – Mićun u Ratinu je doneo prvu fudbalsku loptu, a sve ostalo je - istorija

Kada se pomene Ratina, prva asocijacija je FK „Polet“. I obrnuto, čim neko kaže „Polet“, znači da je Ratina. Ova neraskidiva veza traje već 90 godina, i trajaće još dugo!

Naravno da je Ratina mnogo starija od „Poleta“, ali je „Polet“ jedan od najstarijih fudbalskih klubova na teritoriji Kraljeva. Vredan jubilej, 90 godina Fudbalskog kluba „Polet“, zaslužuje podsećanje da je te daleke 1929. godine na inicijativu Borisava Panovića u okviru Sokolskog društva Seljak, osnovana fudbalska sekcija, istog imena. Te iste godine Milosav Kostović – Mićun u Ratinu je doneo prvu fudbalsku loptu, a ostalo je zapisano da je prvi kožni fudbal kupio Borisav Panović i tada su počeli da se savladavaju prvi fudbalski koraci...

Tih godina su Stojan Gajović i Miloje Blagojević redovno pratili tadašnji fudbalski klub Ibar iz Kraljeva (današnja Sloga), i iskustva prenosili u Ratinu. Prva utakmica je odigrana te 1929. godine na improvizovanom igralištu, odnosno na livadi Milosava Miljojkovića. „Seljak“ je utakmicu igrao u plavo-beloj opremi, što su i danas boje kluba.

U tadašnjoj kraljevini Jugoslaviji nije bilo organizovanih sreskih fudbalskih takmičenja, pa je „Seljak“ igrao samo prijateljske utakmice, najčešće sa „Karađorđem“ iz Ribnice, „Moravom“ iz Mrsaća i Srče, kao i sa „Mladošću“ iz Oplanića i „Ibrom“ iz Mataruške Banje.

Pred kraj drugog svetskog rata 1944. godine, „Seljak“ je igrao u Trsteniku protiv istoimene ekipe, i pobedio je sa 4:2, i pod tim imenom opstaje do 1953. godine, kada dobija današnje ime „Polet“.

Na takmičarske utakmice na gostujućim terenima fudbaleri „Poleta“ su odlazili uglavnom špediterima, zadružnim traktorom i biciklama. Ostalo je upamćeno da je 4. avgusta 1955. godine „Polet“ pobedio „Budućnost“ u Konarevu sa 3:2, a čak 360 meštana Ratine je biciklama otišlo do Konareva da bodri svoj „Polet“.

„Polet“ je tih godina utakmice igrao na terenu iza tadašnjih Voćarevih magacina, a krajem 1956. godine i do danas, utakmice se igraju na sadašnjem terenu u centru Ratine.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Mundir

  Gost - Mundir

  Ali samo da dodamo da ih je Morava iz Sirče redovno pobeđivala. 
  • Ime: Mundir
 • Gost - Badzo

  Gost - Badzo

  Najjaci klub u regionu ,jos bolja uprava.Samo tako nastavite nije daleko ni super liga.
  • Ime: Badzo