MEŠTANI GRDICE: MI SMO ŽRTVE POLITIKE (VIDEO)

8. mart 2016.

Vodostaj Zapadne Morave i dalje raste, najveći poplavni talas očekuje se oko tri ujutru

„Dve godine je bilo potrebno da neko nacrta dve linije na geodetskoj podlozi koja se zove projekat regulacije vodotoka Zapadne Morave, toliko dugo trajali su i naši protesti dok su trošeni milioni dinara za ulice do nečijih kuća i pored nečijih kuća, za Dejvis kupove i ostale parade, a Grdica je čekala politički tajming da se neki slikaju pored bagera u jeku predizborne kampanje“, poručio je u noći između ponedeljkai utorka predsednik MZ Grdica Rade Erac.

U ovom naselju voda je već poplavila oko 270 domaćinstava, a iz kuća je evakuisano oko 400 ljudi, dok je jedan broj meštana ostao na spratovima svojih domova u kojima je električna energija isključena iz preventivnih razloga.

Iz tame koja još sablasnije izgleda uz zvuk pljuskanja vode koja i dalje nadolazi, probijaju se gunđanja meštana koji takođe smatraju da su žrtva politike.

Prema rečima Erca, ako voda poraste za još 20 do 30 centimetara, u Grdici će biti potopljene sve kuće koje su bile potopljene i u majskim poplavama 2014. godine.

„Nemamo mi više koristi ni od koga, a ja bih zamolio one koji su ovaj narod lagali i odlagali početak radova na bedemu, da ne dolaze u Grdicu, jer njima ovde niko više ne može da garantuje bezbednost“, poručio je Erac.

Tokom noći u delu naselja do kojeg je doprla Zapadna Morava, izmeštana je i teška mehanizacija koja je prethodnih dana stigla na lokaciju na kojoj je počela dugo očekivana izgradnja bedema, koji je trebalo Grdicu da zaštiti od novih poplava.

Nedaleko od mesta poznatog kao Ada, pojavili su se i gradski funkcioneri, a gradonačelnik Tomislav Ilić i načelnik Raškog okruga Nebojša Simović od 22 sata prisustvovali su evakuaciji stanovništva. U školi u Adranima, međutim, našlo se tek nekoliko meštana, svi ostali pomoć su potražili kod rođaka ili prijatelja.

Prema rečima Radoice Kočovića, načelnika Sektora za vanredne situacije u Kraljevu, vodostaj Zapadne Morave još uvek je u porastu, jer veliki talas i dalje dolazi iz pravca Čačka.

„Tokom noći treba očekivati i dalje porast ove reke na teritoriji grada Kraljeva i nizvodno prema Vrnjačkoj Banji, a u utorak, ako ne bude padavina, očekujemo stabilizaciju vremena i stagnaciju vodostaja“, rekao je Kočović.

Tokom noći, osim evakuacije iz Grdice, trajala je i evakuacija iz po dva domaćinstva u selima Sirča, Oplanići i Gornji Adrani.