NOĆ BEZ SNA (VIDEO)

Kraljevo, 8. mart 2016.

Kao da je nebo povuklo vremensku paralelu između 16. maja 2014. i 8. marta ove godine

Za manje od dve godine, meštani kraljevačkih naselja i sela – doživela su noćnu moru. Iste kuće ponovo su poplavljene, a vodostaj Zapadne Morave i dalje je u porastu.

U Grdici je pre nekoliko dana i to tek nakon brojnih protesta stanovnika Grdice i Adrana, otpočela izgradnja bedema koji je trebalo da zaštiti oko 400 kuća koje su stradale u poplavnom talasu maja 2014. godine. Ali, posao gotovo da i nije započet, a teška mehanizacija je tokom protekle noći povučena pred poplavnim talasom.

Potez između Adrana i Grdice, prema rečima gradonačenika Kraljeva Tomislava Ilića branjen je džakovima peska u tri kamiona, a i na ostale lokacije dopremane su vreće sa peskom iz preduzeća Zapadne Morava.

Načelnik Raaškog okruga Nebojša Simović naveo je da su lokalni funkcioneri preko društvenih mreža pozvali sve mlade ljude, sportske klubove, odbornike i ljude koji mogu da pomognu, da dođu u Grdicu kojoj je potrebna pomoć u ljudstvu, mehanizaciji, opremi za odbranu od poplava.https://www.youtube.com/watch?v=89zbDwf102I

Radojko Janić, vlasnik preduzeća „Radijator inženjering“, sa sedištem u delu Grdice koji je 2014. godine stradao u velikim poplavama, odlučio se zbog velike štete koju je preduzeće imalo, da dva meseca posle poplava, ne čekajući pomoć lokalne samouprave, sanira posledice i izgradi odbrambeni zid.https://www.youtube.com/watch?v=LEK8rLQP9PA&feature=youtu.be

Upravo zahvaljujuči tom zidu, čija je izgradnja koštala oko 70.000 evra, i uz pomoć tri pumpe, njegovi radnici uspeli su tokom noći da zaštite imovinu preduzeća.

Većina vlasnika kuća plavljenih pre dve godine, na jedvite jade je uspela da sanira posledice poplava u maju 2014. godine. Dobro se sećaju i šta se dešava kada se voda povuče, a za sada i dalje strepe od  najavljenih padavina, jer  meteorološke prognoze ne ostavljaju im previše prostora za nadu, budući da se, osim kratkotrajnog prestanka u naredna dva dana, obilne padavine najavljuju sve do 21. marta.