PRITVOR ILI MILION DINARA JEMSTVA

9. decembar 2016.

Bivši dekan Pravnog fakulteta u Kragujevcu Predrag Stojanović izneo je odbranu nakon sedam i po godina, ali u pritvoru ostaje dok na račun suda ne legne milion dinara jemstva da će prisustvovati suđenjima

Predrag Stojanović, profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu i jedan od optuženih u aferi „Indeks”, juče je dobrovoljno došao na suđenje u Smederevu, nakon što je rešenje ovdašnjeg Višeg suda o njegovom pritvaranju na 60 dana postalo pravosnažno.

Posle sedam i po godina sud se odlučio za ovu meru kako bi ga saslušao, jer nije dolazio na ročišta pravdajući izostanke bolešću.

Stojanović je izneo svoju odbranu, ali je sudsko veće odlučilo da mu produži pritvor kako bi obezbedilo njegovo dalje učešće na suđenjima, nakon čega je sproveden u pritvorsku jedinicu u Smederevu.

Imajući u vidu njegovo zdravstveno stanje, odlučeno je da će mera pritvora biti zamenjena jemstvom od milion dinara, ali će optuženi biti pušten na slobodu tek nakon pružanja dokaza da je ceo iznos uplaćen na račun Višeg suda u Smederevu.

Ukoliko se tokom postupka Stojanović ponovo ne bi odazvao sudu, bez opravdanja izostanka, jemstvo bi propalo a njemu ponovo bio određen pritvor.

Data je alternativa ako položi jemstvo u novcu ili hipoteci, a prilikom određivanja visine iznosa sud je imao u vidu imovno stanje optuženog i visinu iznosa koja mu se stavlja na teret da je pribavio izvršenjem krivičnog dela primanja mita, a to je nešto više od dve hiljade evra, rekla je Slađana Bojković, predsednica sudskog veća.

Ona je ocenila da je Stojanoviću pritvor određen jer je očigledno izbegavao da pristupi na glavni pretres. Proverom na Pravnom fakultetu sud je utvrdio da je u vreme održavanja glavnih pretresa, od jula do oktobra ove godine, držao ispite i predavanja, iako su to mogle da učine i njegove koleginice sa katedre finansijskog prava.

Na odluku suda o produženju pritvora odbrana ima pravo žalbe, ali kako nezvanično saznajemo, najavljeno je polaganje jemstva zbog profesorove bolesti.

Odbrana je oštro protestovala navodeći da Stojanović nije u stanju da boravi u pritvoru zbog narušenog zdravlja, zatraživši lekarski pregled, što mu po zakonu i sleduje. Pritvor mu se računa od trenutka hapšenja, odnosno dolaska u sud.

Predrag Stojanović je ostao pri svom iskazu iz pretkrivičnog i istražnog postupka, da nije kriv za optužbe koje mu se stavljaju na teret. Od otvaranja glavnog pretresa 2009. godine, optuženi profesor finansijskog prava na suđenje je došao samo jednom, kada je u julu 2013. izdata naredba za njegovo privođenje. Ni tada nije saslušan jer je dostavio novu medicinsku dokumentaciju da nije u stanju da iznese iskaz.

Pretres se nastavlja 13. decembra izvođenjem dokaza u odnosu na Stojanovića i druge optužene u ovom postupku.

Imao sam platu 3.400 evra, zašto bih prodavao ispite

Redovni profesor i bivši dekan kragujevačkog Pravnog fakulteta Predrag Stojanović rekao je da nije kriv za mito i prodaju ispita studentima u aferi „Indeks”.

„Moja plata kao redovnog profesora Pravnog fakulteta u vreme pred hapšenje bila je 3.400 evra. Za mene, kao uglednog profesora, ispod časti je da prodajem bilo kome, ponajmanje studentima, ispite”, kazao je Stojanović.

autor: Olivera Milošević

izvor: Politika Online (http://www.politika.rs/scc/clanak/369623/Pritvor-ili-milion-dinara-za-optuzenog-profesora)

 

One thought on “PRITVOR ILI MILION DINARA JEMSTVA

  1. . Bilo je krajnje vreme. Peđa Stojanović je moj školski drug i moj kolega, ali njegovo ponašanje je sramota i za generaciju kraljevačkih gimnazijalaca i za pravnu struku. Peđa, ako imaš imalo dostojanstva, izađi pred sud i brani se!

Comments are closed.