JAČA STRUJA ZA NOVI GRADSKI CENTAR

13. decembar 2016..

U Ribnici je u toku gradnja snažne trafo-stanice, pa će ovo prigradsko naselje biti pravi ambijent za nove poslovne i stambene objekte

Na desnoj obali Ibra, u kraljevačkom prigradskom naselju Ribnici, u toku je gradnja nove, trafo-stanice od 63 kilovolti, što će, kako objašnjava Srđan Đurović, direktor kraljevačke „Elektrodistribucije“, u narednom, dugogodišnjem periodu ovde obezbediti stabilnije i sigurnije snabdevanje električnom energijom domaćinstava, ali i većih industrijskih pogona.

– To ne važi samo za Ribnicu već i čitavo područje grada Kraljeva, jer će ta buduća trafo-stanica biti u sistemu, u kome mi imamo još dve ovako snažne. Inače, ovo je u poslednje vreme u Raškom okrugu jedna od većih investicija u energetici, a ukupna vrednost ulaganja je oko 330 miliona dinara. Kako je planirano, rok za okončanje radova je početak marta naredne godine i, kako nam je potvrdio izvođač radova, posao će biti okončan u predviđenom roku – naglasio je Đurović.

Prilikom obilaska gradilišta Nebojša Simović, načelnik Raškog okruga, pohvalno se osvrnuo na činjenicu da sve poslove obavlja domaća, kraljevačka firma „Elektromontaža“ i napomenuo:

U ovom kraju Srbije podiže se još jedna stanica iste snage i to u Raški, a naredne godine i na Kopaoniku. Tako će sigurnost snabdevanja strujom turističkog centra i našeg najpoznatijeg skijališta biti rešena za više narednih decenija – istakao je Simović.

Inače, ranija trafo-stanica u Ribnici bila je znatno manje snage, a raspukla se u zemljotresu 2010. godine, pa je zamenjena mobilnom, koja je tamo ostala do današnjeg dana. Razlog za to nije bio nedostatak novca za novu investiciju već se, kako to kod nas obično biva, čekalo usled birokratskih zavrzlama i nerešenih imovinskopravnih odnosa.

Naime, deo opreme za novu trafo-stanicu nabavljen je, uz kredit Svetske banke od 120 miliona dinara, odmah posle zemljotresa. Ali, morala je biti uskladištena dok se ne okonča imovinski proces oko lokacije, gde je planirana izgradnja objekta koji je trajao oko tri, četiri godine.

A, važnost ove investicije je i zbog činjenice da se urbani deo Kraljeva sve više „seli“ na desnu obalu Ibra, tako da u sadašnjem prigradskom naselju Ribnici, na površini od 143 hektara već živi oko 25.000 stanovnika. Tamo su planirani novi tržni centri, a na prostoru od oko 4,5 hektara nastaje i novi sportski centar. Pre dve godine, tamo je sagrađena moderna sportska hala a započeta je i gradnja zatvorenog bazena i nekoliko drugih objekata. Put do tog naselja, tj. novog gradskog jezgra šire je otvoren i gradnjom još jednog mosta preko Ibra, koji je gradu na Ibru poklonio Milomir Glavčić iz Kanade.

autor: Mirolub Dugalić

Izvor: «Politika online» (http://www.politika.rs/scc/clanak/369892/Jaca-struja-za-novi-gradski-centar)