KRALJEVAČKI MEDIJI NA IZDISAJU?

29. decembar 2016.

U Kraljevu je mnogo medija, a malo novca, koji se još deli uz nepoštovanje pravila projektnog finansiranja i razna mešetarenja, poruka Okruglog stola o sufinansiranju medija

Područje grada Kraljeva, na kome živi oko 125 hiljada stanovnika, gde je privreda urušena, a nezvanična stopa nezaposlenosti oko 35 odsto (zvanična je 14,2 procenta), medijski ,,pokriva“ četiri lokalne televizije, isto toliko radio stanica, desetak portala i jedan štampani nedeljnik. Mnogo medija, a novca za sufinansiranje medijskih projekata malo, tek 15 miliona dinara ili 0,5 odsto od ukupne budžetske sume. Tako će biti i naredne godine, pa će se nastaviti borba za tako skroman novčani iznos. Inače, dovijaju se pojedini vlasnici medija na razne načine kako bi za sebe zahvatili što više, pa je minule dve godine ovde bilo i raznih marifetluka, čak i sa zakonskog stanovišta sumnjivih postupaka. U takvom ambijentu vlast je lako nalazila puteve do uticaja na medijske sadržaje, a sve više ,,novinara“ se odricalo profesionalne etike i zarad ,,šake dinara“ postajali su sve više  prolitički promoteri i propagandisti. Tako je opadao kvalitet lokalnog informisanja, a neki medijii dospeli su skoro do gašenja. U takvoj situaciji do propasti je doveden i koncept projektnog sufinsiranja, čiji je cilj bio suprotan – da se podrži ono što je u ovoj oblasti najbolje i da se razvija, a ne da ubrzano propadne.

Sve ovo čulo se nedavno, na tribini u Kraljevu koju su, na temu kvaliteta i održivosti lokalnih medija, organizovali ovdašnja Kraljevačka televizija i portal ,,Kraljevačke novosti“, a kojoj su, pored novinara prisustvovali predstavnici vlasti, nevladinih organizacija i zainteresovani građani.

Putem video linka skupu se obratio i Nino Brajović, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja, koji je naglasio da se Kraljevo u ovom pogledu ne razlikuje mnogo od drugih gradova u Srbiji.

U ovoj godini su, primera radi, lokalne zajednice za finansiranje medija izdvojile milijardu dinara. Dakle, imali smo 2011. godine, za iste svrhe samo u petini opština 848 miliona dinara, a sada u 166 lokalnih zajednica milijardu dinara . To govori da su lokalni mediji najveće žrtve reforme u ovoj oblasti i to je neodrživo. Stoga ćemo se truditi da se to stanje, bar putem rebalansa budžeta popravi i da se u predstojećoj medijskoj strategiji izborimo za minimum iznosa koji bi opštine i gradovi izdvajali za medije. U tome do sada nismo uspeli, najčešće se govorilo kako se ne može zakonski uticati na lokalne zajednice u pogledu raspolaganja njihovim novcem, ali je, recimo, to moguće kada je u pitanju izdvajanje za finansiranje političkih stranaka – istakao je Brajović.          

Na pomenutom skupu Nenad Marković, predsednik gradske skupštine u Kraljevu je izrazio razumevanje za aktuelno stanje u medijima, ali je dodao da je iznos od dva odsto, ipak, visoka suma za te svrhe. Takođe, u lokalnoj skupština nije naišao na veću podršku vladajuće većine, čiji su stožer naprednjaci, amandman odbornika Jovana Nešovića da se planirana suma za sufinansiranje lokalnih medija za narednu godinu od 15 miliona  uveća na 20 miliona dinara…

A, na pomenutoj trbini je zaključeno da se učešćem predstavnika vlasti, medija, nevladinog sektora i građana što skorije precizno definiše šta je opšti interes grada, u tom pogledu, da se iznos novca za medijske projekte, bar prvim rebalansom budžeta poveća, da komisije koje obavljaju raspodelu novca i kontrolu realizacije podržanih projekata budu stručno kompetentne i da se ta briga vlasti za informisanje građana pokaže i tako što bi se o stanju lokalnih medija javno raspravljalo bar na jednoj sednici gradske skupštine u polugodišnjem periodu.

autor tektat : M. Dugalić

izvor: “Politika”

 

2 thoughts on “KRALJEVAČKI MEDIJI NA IZDISAJU?

  1. . Teško da u Srbiji ima nezavisnih medija, interes novinara je da ima uticaj u društvu a preko uticaja se zapošljavaju u javnim ustanovama i preduzećima. Primera imate koliko hoćete. Sada dolaze mlađi kadrovi kojima vlasnici uglavnom plaćaju veoma male iznose ali  vlasnici žele biti na budžetu na ovaj ili onaj način. Pojedini vlasbici iznajmljuju luksuzne objekte u centru grada. Trebalo bi da se vidi ko i koliko plaća porez državi od medija. Često su Informativne emisije pokrivene marketingom  koji bi trebao biti plaćen. Mogu  li građani videti poslovanje medija kroz bilo kakav izveštaj?

  2. . [size=100]Dugalić, koji je ovde i na fotografiji (na početku, prvi sa desne strane), skoro da je opisao položaj medija u Kraljevu, a ja bih rekao, da su ovde građani ugroženiji više od medija. Tačno je da je suma od 15 milona (dinara) za informisanje premala za teritorijalno najveće sada gradsko područje u Srbiji. Međutim, Dugalić nam ne otkriva koji su to marifetluci, ko je, odjednom, dobio najviše novca, a ko najmanje i zašto! Ili je to, možda, Dugalić napisao, pa mu Politika izbacila, jer i ona je SNS glasilo. Politika, ne mogu da tvrdim za Dugalića da je i on SNS.  Dugalić piše (kopiram): “[i][b]D[/b][/i][/size][size=100][i][b]ovijaju se pojedini vlasnici medija na razne načine kako bi za sebe zahvatili
    što više, pa je minule dve godine ovde bilo i raznih marifetluka, čak i
    sa zakonskog stanovišta sumnjivih postupaka.[/b][/i] Bilo bi zgodno da saznamo ko je to dobio, u poslednje dve godine najviše, uz zakonski sumnjive postupke, i da, kada saznamo ko je taj koji je najviše dobio, malo proanaliziramo šta je taj emitovao i pisao. Videćemo da je veličao SNS na čelu sa “čudom prirode” Vučićem, a da je druge napadao i gnušao ih se.[/size]

Comments are closed.