„AKO IMAŠ – DONESI, AKO NEMAŠ – UZMI“

10. januar 2017.

Zahvaljujući divnoj ideji u ovim ledenim danima, u akciji udruženja „Portal dobrote“, za samo nekoliko sati u Zagrebu prikupljeno više od 500 jakni i kaputa; i u Srbiji je, zar ne, mnogo onih kojima je takva pomoć potrebna?

„Hladnoća je posebno teška onima koji nemaju dom ili su u teškoj finansijskoj situaciji u domovima bez grejanja. Budite i na ovaj način deo jedne lijepe humanitarne priče. Ako imate jaknu ili cipele viška – pomozite ljudima koji su u teškoj situaciji“, ideja je kojom je udruženje građana „Portal dobrote“ u Hrvatskoj pokrenulo akciju kojom poziva građane da poklone zimsku odeću koja im više ne treba.

Za samo nekoliko sati građani Zagreba su poklonili više od 500 jakni i kaputa, a akcija će, kako je najavljeno, trajati sve do kraja zime.

Organizatori su građane zamolili da donose samo jakne i kapute, jer nema mesta za drugu odeću. U Zagrebu je akcija danas sprovedena od 16 do 19 sati ispred trgovine PMS u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici. Ideja je da se i ispred prodavnica u drugim gradovima postavi stalak na kojem bi građani mogli da ostave svoje zimske jakne i kapute koje više ne koriste ili i jednostavno žele da ih poklone.

Portal Dobrote zamišljen je kao mesto na kojem bi građani mogli da pomažu onima kojima je pomoć najpotrebnija, a osnovale su ga tri sestre – Sanja Bijonda, Tanja Bijonda, Josipa Bijonda Šepović i njihova prijateljica Petra Mikić.

Njihova prva veća akcija bila je inicijativa „Kruh za poslije“, koja je zamišljena tako da građani koji su u mogućnosti u pojedinim pekarama koje su prihvatile „pravila igre“ mogu da plate hleb koji će kasnije radnici u pekaramai pokloniti nekome ko sebi ni hleb ne može da priušti. Ideja je prihvaćena na više od 500 prodajnih mesta u Hrvatskoj. Video portala Indeks.hr posvećen ovoj akciji, tokom dana samo na FB imao je više od 170.000 pregleda. U brojnim komantarima ima, naravno, i onih koji se plaše hoće li jakne otići zaista onima kojima su najpotrebnije, ili će biti i zloupotreba, ali je mnogo više onih koji hvale ideju i ocenjuju da je akciju lako sprovesti. Jer, kako navode, ona može da se sprovede u svakom gradu na mestu koje za to bude određeno i zahteva samo ulaganje u stalak i najbičnije vešalice.

Ako sve ovo mogu naše komšije, zar ne bismo mogli i mi da pokušamo nešto slično? Koliko nas ima jaknu ili kaput koji ne samo da neće obući ove zime, već ih najverovatnije neće nosti više nikada? 

Foto: printscreen index.hr (https://www.facebook.com/index.hr/videos/1329670880436102/)

One thought on “„AKO IMAŠ – DONESI, AKO NEMAŠ – UZMI“

  1. . Divna ideja. Nevladine organizacije i udruženja građana – prihvatite je i realizujte.

Comments are closed.