«NOVINARI KLEČE U REDAKCIJAMA»

15. mat 2016.

Novinarka Brankica Stanković o odnosu sedme sile i vlasti, nepostojanju novinarske solidarnosti i odgovornosti novinara

«Šta građani imaju od toga što se novinari okupljaju na protestima ako to ne pokazuju u svom svakodnevnom radu, nego se dešava upravo suprotno, da kad naš novinar postavi pitanje doživi da kolege cokću i prevrću očima», rekla je u emisiji «Pressing» na TV N1  Brankica Stanković, novinarka i urednica produkcije Insajder i istoimenog portala.

Pogrešno je da novinari svoj stav pokazuju na protestima, nisam bila na njima, niti ću ići, jer to nije posao novinara, dodala je

«Vukašin Obradović, predsednik NUNS-a, je u pravu kada kaže da novinari ne kleče kada se nađu ispred zgrade Vlade Srbije u 7 uveče kada nema nikoga, ali se tako ne ponašaju u svojim redakcijama», navela je Stanković.

Prema njenoj oceni, svaki novinar koji je na terenu mora najpre da pokuša da se za svoju slobodu izboriu sa svojim urednikom, a u suprotnom – pozvala je svakog novinara koji smatra da je uradio važnu priču, a urednik neće da je pusti, da tu priču dostavi  portalu Insajdera, koji će priču proveriti i objaviti, uz istovremeno istraživanje zašto je urednik zabranio objavljivanje priče.

“Hajde da pokažemo solidarnost tako što će svi mediji svakog dana o zahtevima inicijative «Novinari ne kleče» praviti priču, da nađemo dokaze, da prikupimo razna saznanja. U tom slučaju ne postoji ta vlast koja će to ignorisati i reći «baš me briga»”, ocenila je.

Brankica Stanković je u razgovoru sa Jugoslavom Ćosićem, urednikom «Pressinga» izjavila da novinari kleče i da se to vidi na svakom koraku.

«Prvo treba novinari da se probude i kažu da treba da rade u interesu javnosti. Kakav treba da budete čovek, da u danu kada je preminuo Dragan Nikolić pozovete Milenu Dravić da dobijete potvrdu i objavite da je potvrdila kroz suze? Ponekad me bude sramota, eto to su mediji danas. Ne zanima ih interes javnosti, zanima ih tiraž, zanima ih što veći rejting”, rekla je Brankica Stanković dodajući da, naravno, postoje i izuzeci..

Ništa nije počelo od juče kad je u pitanju odnos svih ranijih vlasti prema novinarstvu kao profesiji, smatra urednica produkcije Insajder i istoimenog portala jer, kako je rekla, «nema razlike kada se uporede vreme Tadića i ovo sada, jer nikada mediji nisu imali imali sve dozvoljeno».

«Znam da je Miroslav Mišković ukidao reklame na TV b-92 u vreme Dinkića, znam da je bilo užasno problematično objaviti serijal o iznošenju novca na Kipar, jer smo Dinkića tada u redakciji zvali gospodarem svemira. Možda su mediji bili najslobodniji u vreme Vojislava Koštunice, nisam verovala da ću to ikada reći, ali tadašnje vlasti su jednostavno ignorisale medije. To jeste vrsta cenzure, diskreditacija i diskriminacija », ocenila je Stanković.

Ona je dodala da su tada počele prve podele novinara na strane plaćenike, izdajnike i patriote, ali da i danas, kada se novinarka RTS usudi da pita premijera zašto novinare deli na «naše i vaše», svi ostali novinari ćute.

«To je nedopustivo, jer je trebalo da podrže koleginicu u tom trenutku i to bi onda bio dokaz da novinari ne kleče», smatra urednica Insajdera.

Ona je rekla i da su, kada je Demokratska stranka došla na vlast, krenuli ekonomski pritisci, zarad disciplinovanja medija.

«Svi se sada prave kao da niko nikada nije znao da su marketinške agencije stavile pod svoju kontorlu sve medije jos tada. Ovi koji su danas na vlasti to su dodatno usavršili»,ocenila je Stanković.

foto : PrintScreen YouTube («Pressing N1»)