DO 14 IZLAZNOST U KRALJEVU 28,8 ODSTO

2. april 2017.

Pravo glasa u Kraljevu na 11. izborima za predsednika, od uvođenja višestranačja, ima 106.898 građana koji glasaju na 130 biračkih mesta

Izlaznost do 14 sati u Srbiji bila je 29,94 odsto, saopštili su predstavnici  Republičke izborne komisije.

U Kraljevu je, u skladu sa instrukcijama Republičkog zavoda za statistiku, u 14 sati napravljen presek, kada su prikupljeni podaci sa šest od 130 biračkih mesta na teritoriji grada Kraljeva. Prosečna izlaznost do 14 sati, pokazao je ovaj uzorak, u Kraljevu je bila 28,8 odsto.

Radnom telu, saznajemo, nisu prijavljene nepravilnosti koje bi nadležnosti tretirali kao ozbiljne. Biračka mesta su otvorena na vreme, a bilo je tehničkih intervencija, jer su na nekim mestima falile koverte ili baterije.

Ipak, na društvenim mrežama ima građana koji tvrde da su danas doživeli neprijatno iznenađenje da ih u biračkom spisku nema, što ih je onemogućilo da glasaju, ali priznaju da nisu iskoristili svoje pravo da do 11. marta provere da li ih ima u biračkom spisku.

Ima i građana koji su pokušali da glasaju sa  glasaju sa starim ličnim kartama, ali – kako nisu posedovali potvrdu kojom dokazuju da su ušli u proceduru za izdavanje nove lične karte – takođe nisu mogli da glasaju,

Ako nijedan od kandidata ne bude dobio podršku više od 50 odsto glasalih, dvojica prvoplasiranih idu u drugi krug, koji mora da bude održan u roku od 15 dana, odnosno, najkasnije 16. aprila.