AUTIZAM UČI – ZA LJUBAV NE TREBAJU REČI

3. april 2017.

Članovi kraljevačkog Udruženja za pomoć osobama sa autizmom obeležili su Svetski dan osoba obolelih od ove bolesti, sa željom da sugrađane upoznaju kako da prepoznaju autizam i kako da pomognu i roditeljima, i deci sa autizmom

Naši problemi su veliki, podrška nam je neophodna, kako bi porodice koje imaju decu sa autizmom uopšte funkcionisale, rekao je za portal Krug Ivan Maričić, predsednik ovog udruženja.

U porodicama koje imaju osobu sa autizmom, gotovo je nemoguće da oba rodtelja rade, svest građana o autizmu raste, sve više ljudi ima sluga za naše probleme, ali zakazuju institucije – pojašnjava Ivan.

Prema njegovim rečima,najčešći problemi na koje roditelji dece sa autizmom nailaze su problemi u školstvu i po pitanju zdravstvene zaštite.

Iako autizam pogađa jednu od sto osoba, Srbija nema registar obolelih, ali Marićić kaže da je u toku izrada registra na nacionalnom nivou, koji treba da bude gotov do kraja ove godine.

Naše Udruženje za pomoć osobama sa autizmom trenutno ima tridesetak mališana, ali broj dece sa autizmom u Kraljevu je mnogo veći – kaže Maričić.

Sada roditelji dece sa autizmom mnogo brže nego ranije dolaze do dijagnoze, jer je ranije taj hod po mukama mnogo duže trajao.

Ovogodišnja kampanja fokusira se na pristupačnost i nosi slogan “Srušimo  barijere  za  autizam zajedno: Hajde da Izgradimo pristupačno društvo”. On upućuje na razumevanje  osoba sa autizmom, bolju  saradnja sa udruženjima roditelja osoba sa autizmom i  sa osobama sa autizmom, prepoznavanje skrivenih talenata i veština kod osoba sa autizmom, pristupačno obrazovanje,posebno srednjoškolsko, zbog adekvatnih zanimanja, zdravstvenu zaštitu u odraslom dobu, usluge socijalne zaštite  i zapošljavanje.

Autizam je doživotni razvojni poremećaj koji utiče na to kako osoba komunicira i kako se ponaša prema drugim ljudima. Takođe, utiče i na to kakvu oni sliku imaju o svetu koji ih okružuje. To je spektar ponašanja, ali da poteškoće na različit način deluju na svaku osobu pojedinačno. Pojedine osobe sa autizmom su sposobne da relativno nezavisno žive dok drugima može trebati specijalna pomoć kroz ceo život.

Predstavnici Kraljevačkog udruženja za pomoć osobama sa autizmom zahvaljuju sugrađanima koji su na Trg srpskih ratnika došli da se upoznaju sa velikim problemima sa kojima se susreću osobe sa autizmom, kao i njihove porodice, uz poruku koja nosi i mnoga skrivena i lepa značenja sadržana u jednoj jedinoj rečenici: „Autizam nas uči da za ljubav nisu potrebne reči“.