PODRŠKA ZA USPEH

10. april 2017.

U Kraljevu su danas prezentovani aktuelni javni pozivi za programe podrške mikro, malim, srednjim preduzećima i preduzetnicima, koje su objavili Ministarstvo privrede i Razvojna agencija Srbije

U pitanju su dva javna poziva, jedan koji se odnosi na početnike u poslovanju, a drugi poziv namenjen je programima za koje mogu da konkurišu pricvredna društva i preduzetnici, koji posluju duže od dve godine.

Jedan od uslova je da nemaju neizmirene poreze i doprinose i da su pozitivno poslovali. Daleko najviše pažnje izazvao je poziv za početnike u poslovanju, na koji mogu da se jave i fizička lica, odnosno nezaposleni, kao i oni koji imaju registrovanu privredno društvo ili preduzetničku radnju, koji posluju kraće od dve godine. Prema rečima Slavice Ćosović, savetnika za ekonomski razvoj u Regionalnoj agenciji za prostorni i ekonomski razvoj Raškog i Moravičkog okruga, za početnike se dodeljuju bespovratna sredstva do 70 procenata ako se bave proizvodnjom ili preradom. Najveći iznos bespovratnih sredstava je milion dinara, ostatak obezbeđuju sami, kroz lično učešće.

Za one koji se bave uslugama, predviđeno je do 50 odsto bespovratnih sredstava i oni imaju obavezu da u narednih godinu dana zaposle još dva radnika  – kaže Ćosović.

Ona dodaje da ima aktuelnih konkursa koji se odnose na one koji izvoze, (kako na one koji duže izvoze, tako i na one koji treba prvi put da izvezu svoju robu). Neki od konkursa namenjeni su Razvojnoj agenciji, regionalnim privrednim komorama, raznim udruženjima ili klasterima.

Takođe, preduzeća koja duže posluju mogu da se jave za uvođenje standarda, za poboljšanje postojećeg proizvodnog procesa, za unapređenje svog proizvoda, za poboljšanje marketinga, za novi ambalažu, za razna istraživanja ili za sajmove u inostranstvu.

Država sredstva plasira preko Ministarstva privrede sa svojim patberima (Razvojnom agencijom Srbije (RAS) i Fondom za razvoj), pa su sredstva namenjena jedino proizvodnji ili preradi u većini konkursa, a samo na nekim konkursima sredstva su predviđena i za pružanje usluga.

– Veliko je interesovanje za ove javne pozive, neki projekti nastavljaju realizaciju započetu prošle godine. Uskoro će biti raspisan i konkurs za nabavku opreme, koji je prošle godine izazvao veliko intersovanje, a Ministarstvo privrede je već odabralo pet banaka i jednu lizing kompaniju preko kojih će ići prijave. privrednici će moći za nabavku opreme da dobiju 25 odsto bespovratnih sredstava, 70 odsto kredita jedne od tih banaka, a pet odsto biće njihovo lično učešće – precizirala je Ćosović.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić istakao je da je cilj današnjih prezentacija da se zainteresovanima predstave razlličiti modeli podrške države njihovom radu. Grad Kraljevo ima različite mere aktivne politike zapošljavanja koje se odnose, dodao je on, ne samo na privredna društva, ustanove i javna preduzeća čiji je osnivač grad Kraljevo, već i na privredna društva čiji su osnivači privatna lica, kao i na različite radnje.

Omogućavamo im da kroz program stručnog osposobljavanja i javnih radova da, na teret graskog budžeta, zaposle određeni broj lica, kod njih ili u udruženjima građana koja imaju javnu delatnost od oppteg interesa i za te svrhe je ove godine izdvojeno 12 miliona dinara – precizirao je Terzić.

Prema rečima Zorice Lešević iz sektora za mala i srednja preduzeća RPK Kraljevo, koja je u sistemu Privredne komore Srbije, oni aktivno učestvuju u svim programima podrške, pre svega blagovremenim informisanjem privrednika o aktuelnim programima.

Nadamo se da će ova prezentacija koristiti našim privrednicima i da će ih potaknuti da koriste raspoloživa sredstva i na taj način povećati svoju konkurentnost – istakla je Lešević.