UZ SVETSKI DAN OSOBA SA DAUNOVIM SINDROMOM (VIDEO)

21. mart 2016.

Džejmi Bruer je glumica i prva manekenka sa Daunovim sindromom, koja je prošetala pistom na Njujorškoj nedelji mode

Danas je Međunarodni dan osoba sa Daunovim sinromom, koji nije odabran slučajno, jer 21. mart datumski asocira na genetski poremećaj (prisutnost tri umesto dva hromozoma, na 21. hromozomskom paru) koji izaziva Daunov sindrom.

Specifične fizičke odlike deteta sa Daunovim sindromom su koso postavljene oči, male ušne školjke, kratak vrat, mala usta, široke šake i kratki prsti. Kod ove dece je uočljiva slabost mišića, kao i preterana savitljivost zglobova.

Daunov sindrom utiče na normalan fizički razvoj deteta i prouzrokuje blage poteškoće u učenju. To je stanje koje traje čitav život , a razvija se još dok je dete u materici. Deca koja su rođena sa Daunovim sindromom imaju više šansi za razvoj ostalih oboljenja od kojih su neka opasna po život.

Normalan IQ za prosečne ljude je 100, a osobe sa Daunovim sindromom imaju IQ od 25-80 (prosek je 50). Deca sa Daunovim sindromom mogu da imaju probleme sa pamćenjem, poteškoće u rešavanju problema i u razumevanju posledica sopstvenih postupaka. Način na koji su deca sa Daunovim sindromom prihvaćena u krugu porodice pozitivno utiče na razvoj komunikacije i na njihovo uspešnije uklapanje u socijalno okruženje.

Džejmi Bruer (31), pokazala je da uprkos Daunovom sindromu, osoba može da živi svoj san. Svet ju je upoznao kao glumicu u ulozi Nen u seriji “Američka horor priča”, a prošle godine bila je prva osoba sa Daunovim sindromom, koja je prošetala modnom pistom u Njujorku na modnom događaju “Fešn vik”.

“Mlađe devojke, pa čak i mlađe žene… vide me i kažu ‘hej, pa ako to može ona, onda mogu i ja’. Prava je inspiracija biti uzor za bilo koju mladu ženu i ohrabriti je da bude ono što jeste, kao i da joj bude prijatno da pokaže ono što jeste”, rekla je Džejmi, koja je aktivista za prava osoba sa invaliditetom još od svoje 19. godine.

Na modnu pistu dovela ju je kampanja Keri Hemer, koju je dizajnerka započela prošle godine kada je dobila ponudu da svoju kolekciju prikaže na Nedelji mode.

Kreatorka keri hemer oduševljena je reakcijama ljudi. “Angažovanje Džejmi Bruer je prevazišlo sva moja očekivanja. Kad pomislim da ne može bolje, bude 10 puta bolje. Žene su bile toliko srećne, to mi je najvažnija stvar”, rekla je Keri.

“Ona je dodala da su svi bili jako nervozni tokom proba, dok je “jedino Džejmi bila samouverena svakog puta i ponosno šetala poput pravog supermodela”.

foto : Print Screen YouTube

 https://www.youtube.com/watch?v=vng_elHLkCc