PROTEST BIVŠIH RADNIKA NEKADAŠNJIH GIGANATA (VIDEO)

23. mart 2016.

Nekadašnje “vagondžije” traže od lokalnih vlasti da im omogući sastanke u ministarstvima i sa premijerom, a bivši “Magnohromci” će i noći provoditi u skupštinskoj sali do oduke o tužbi jednog od radnika, koja će biti pilot presuda i za sve ostale

Nekoliko stotina bivših radnika “Fabrike vagona” i “Magnohroma” protestovalo je danas u skupštinskoj sali u zgradi Gradske uprave sa sličnim razlozima – od države traže povezivanje staže i isplatu neizmirenih zarada i dela otpremnina, a od gradonačelnika da im obezbedi susret sa premijerom Vučićem.https://www.youtube.com/watch?v=JSDHsuSRxlI&feature=youtu.be

Deo bivših radnika Fabrike vagona formirao je Inicijativu za prava radnika, čiji je predsednik Dragan Mitrović kaže da su se danas okupili da daju rokove gradskim vlastima pre nego što budu blokirali grad Kraljevo.https://www.youtube.com/watch?v=kPsG43FSlL4&feature=youtu.be

“Pozivamo gradonačelnika da u roku od pet dana zakaže sastanak u resornim ministarstvima i sa premijerom radi dogovora kako će naš problem da se reši, a ne da li će da se reši, jer su u pitanju potraživanja koja su definisana Zakonom o radu I tražimo samo ono što nam po njem pripada”, naveo je Mitrović.

On je dodao da će, ako dođe do radikalizacije protesta tokom kojih će bivši radnici podeljeni u pet grupa blokirati Kraljevo, oni biti ti koji ni sa kim neće želeti da razgovaraju.

“Država ima razumevanje za građane Bora, čiji radnici primaju po 40.000 dinara, još više primaju radnici u Smederevu, samo za Kraljevo nema razumevanja, a mi tražimo isplatu neizmirenih zarada za period dok je država bila vlasnik Fabrike vagona”, pojašnjava Mitrović i postavlja pitanje zašto država nije odlučila još pre dve i po godine da to preduzeće ode u stečaj, što bi bilo povoljnije po radnike, nego tek pred kraj 2015.

Ukupna dugovanja prema bivšim radnicima Fabrike vagona, prema rečima Mitrovića iznose ukupno oko 720 miliona dinara, jer radnici uz isplatu neizmirenih oko 35 mesečnih zarada, traže i povezivanje radnog staža, budući da je tu obavezu država preuzela sporazumom iz septembra 2015. godine.

Dušan Vukadinović, jedan od dvadesetak bivših radnika “Magnohroma”, koji su u znak protesta prethodnu noć proveli u skupštinskoj Sali, kaže da je njihov protest pritisak na Osnovni sud u Kraljevu i trajaće sve do 30. marta, kada sud odlučuje o tužbi radnika Lazara Pavlovića, jedoog od neformalnih vođa ranijih protesta radnika.

Pavlović u tužbi traži isplatu neisplaćene petine otpremnine koju su dobili pre četiri godine.

Vukadinović priznaje da  kao bivši radnici koriste to što je u toku predizborna kampanja.https://www.youtube.com/watch?v=BD2QVcnC3Tc&feature=youtu.be

“I onih 80 odsto otpremnina dobili smo pred izbore 2012. godine, pa tako ispada da treba da priželjkujemo da izbori budu što češće, kako bismo mogli svoja prava da ostvarimo, jer su političari najpopustljiviji kada je njihova koža u pitanju”, ocenio je Vukadinović.

Dug države prema bivšim radnicima “Magnohroma” koji su se petine otpremnina 2012. godine odrekli, kako bi preduzeće nastavilo da radi i bilo pripremljeno za prodaju austrijskoj kompaniji RHI, do čega nije došlo je oko 64 miliona dinara.

Kako se ispostavilo da po zakonu radnici ne mogu da se odreknu prava koja im pripadaju, dokumenti koji su oni potpisali o odricanju potraživanja nisu validni i oni sada traže od države da im isplati preostalih oko 80.000 dinara po radniku.

 

1 komentar za naslov “PROTEST BIVŠIH RADNIKA NEKADAŠNJIH GIGANATA (VIDEO)

  1. komentar. … prisustvovao sam skupu i čuo upavo ono što sam i očekivao a sve kroz neko puko navođenje podataka i činjenica koje svi mi znamo i vrlo drsko skoro može se reći bezobraznu ucenu da će se blokirati grad Kraljevo kao da je građanima Kraljeva malo muke i poniženja što žive u ekonomski mrtvom gradu pa još i da im bivši radnici dodaju malo soli na žive rane … tačno je da ima o čemu da se priča i da je mnogo urađeno na štetu i Fabrike vagon i njenih radnika al o tome nije bilo reči … zakon o stečaju je jasan i on ne dopušta bilo kakve manipulacije al isto tako je jasno da problem radnika nije usamljen problem i on se mora rešavati na nivou države Srbije i to je adut odnosno kec u rukavu kojima će u Beogradu gotovo sigurno poklopiti ove u ovom trenutku ipak nerealne želje radnika Fabrike vagona iako je predizborna kampanja u pitanju kada se mnogo šta plaća preko reda jer jer se radi o ogromnom novcu i jedino je izvesno da će i radnicima u Kraljevu biti omogućeno da preko centra za socijalni rad prijave svoja potraživanja … nažalost jedna dobro pokrenuta i zamišljena aktivnost po svoj prilici otići će stranputicom i završiće u sistemu tresla se gora rodio se miš jer mislim da je mnogo bolje da se radi na povezivanju i formiranju svih udruženja u gradovima SRbbije od bivših radnika kojima država duguje novac po mnogim obavezama i da kad se skupi kritična masa od desteka hiljada radnika onda će vlast pristati na pregovore koji će rezultirati nekim rezultatom od koga će radnici imati koristi …

Comments are closed.