HITNA POMOĆ ZA LEKARE

7. maj 2017.

Najava zapošljavanja novih 35 radnika u kraljevačkoj bolnici pravi je lek, jer na odeljenjima nema dovoljno zdravstvenih radnika, a na tržitu rada na posao čeka oko 50 lekara i skoro 300 medicinskih sestara

Lekari u kraljevačkoj bolnici u proseku obave 50 odsto više intervencija nego što je normativima predviđeno. Na gotovo svakom odeljenju nema dovoljno ni lekara, ni medicinskih sestara, a najteža situacija je na radiologiji, pulmologiji, ortopediji i hirurgiji. Primera radi, u službi radiologije, tokom prošlog meseca 12 lekara radilo je na 15 radnih mesta, pa je obavljeno 5.500 pregleda, na odeljenju ortopedije i hirurgije znatno je više operacija nego u sličnim medicinskim centrima.

Zvuči paradoksalno da istovremeno na tržištu rada u Kraljevu na posao čeka oko 50 lekara i skoro tri stotine medicinskih sestara.

Do radnog mesta doktori čekaju po sedam, osam godina a medicinske sestre i po dve decenije. Zato se čak i lekari mogu sresti za tezgama na pijaci ili u prodavnicama, o čemu smo nedavno pisali. Neki su zato i izgubili nadu da će jednog dana služiti pacijentima umesto kupcima.

Do toga je došlo zbog ranije politike resornog ministarstva. Bilo je ograničenja zapošljavanja i izdvajanja novca za specijalizacije pa mi sada ispaštamo. Ovo je opšta bolnica u kojoj su zaposlena 1.052 radnika i uspeli smo bez otkaza da smanjimo broj nemedicinskog osoblja. Ali, u ovoj ustanovi je trenutno upražnjeno petnaestak radnih mesta za lekare specijaliste i strahujemo od još teže situacije, zbog sve učestalijeg odlaska naših lekara u penziju, u privatni sektor ili u inostranstvo. I, zato smo veoma zadovoljni što nam je, prema poslednjem planu ministarstva pripala kvota od 35 novih radnih mesta za medicinsko osoblje – kaže dr Zoran Mrvić, direktor kraljevačke bolnice.

On još ne zna koliko će tu biti mesta za lekare a koliko za medicinske sestre, ali dodaje da je, verovatno, reč o jednoj trećini za lekare. A, to što na ovdašnjem tržištu rada nema lekara specijalista objašnjava da će se možda prevazići njihovim dolaskom iz drugih mesta, uz napomenu da je trenutno 20 lekara iz ovog centra na specijalizaciji a da stručna komisija u saradnji sa resornim ministarstvom već planira da 2018. godine uputi na razne specijalizacije možda i više lekara iz ove ustanove.

– Inače, ne znam još koji će kriterijumi biti za prijem u radni odnos prema pomenutom programu. Mi već imamo 38 privremeno zaposlenih, pa bi bilo logično da njih primimo u stalni radni odnos, a da nove zaposlimo na određeno vreme kako bismo se u tom periodu, pre prijema na stalni posao uverili u njihove stručne kvalitete. Smatram da bi najvažniji kriterijumi za pomenuta nova zapošljavanja, pored pomenute stručnosti, bilo neophodno da se pri izboru kandidata vodi računa o periodu čekanja na posao, socijalnoj i porodičnoj situaciji a najmanje o stranačkom ili političkom opredeljenju – ističe Mrvić.

On još dodaje da bi, bez obzira što je u kraljevačkom Domu zdravlja nešto bolja situacija, bilo neophodno da lokalna samouprava sledi primer ministarstva kako bi se predupredio moguć nedostatak lekara i sestara i u toj ustanovi.

autor: Miroljub Dugalić

izvor: “Politika online” (http://www.politika.rs/scc/clanak/379980/Hitna-pomoc-za-lekare)