ORGANIZOVANO NA SAJAM

24. maj 2017.

Za oko 190 poljoprivrednika sa teritorije grada Kraljeva, lokalna samouorava je ove godine peti put organizivala odlazak na nedavno završeni međunarodni Poljoprivredni sajam u Novom Sadu

Veliko interesovanje poljoprivrednika iz našeg kraja vladalo je za odlazak na 84. međunarodni Poljoprivredni sajam u Novom Sadu, pa je njih oko 190, u organizaciji Gradske uprave koja je finansirrala prevoz i ulaznice, bilo u prilici da se upozna sa najnovijim trendovima u oblasti poljoprivrede.

Nije bilo selekcije, svi koji su se prijavili od 8. do 12. maja imali su obezbeđeno mesto, ali su sa nama krenuli i oni koji se nisu prethodno upisali, a došli su na dan polaska četiri autobusa – istakao je Dragan Čorbić, predsednik Saveta za razvoj poljoprivrede grada Kraljeva.

Prema rečima Zivorada Tošića iz sela Kamenjani kod Ušća, jednog od poljoprivrednika koji su u organizaciji Gradske uprave bili na sajmu, oni su bili u prilici da vide mnogo noviteta u mehanizaciji, stočnom fondu. On je na gradskom konkursu konkurisao za tri krave, pa ga je, kaže, i na sajmu najviše interesovala oblast stočarstva.

Zahvaljujemo se gradu na pomoći da odemo na sajam, a što se tiče bankarskih ponuda za kupovinu krupnije mehanizacije, ja nemam sredstva da ih uložim unapred. Ako ne prođem na gradskom konkursu, prijaviću se na konkurs Ministarstva poljoprivrede – rekao je Tošić, ističući kao problem to što meštani ušćanskih sela teško i dolaze do informacija, budući da ne mogu da prate lokalne TV kanale iz kojih se najčešće informišu.

Danas je sa poljoprovrednicima na sastanku u Gradskoj upravi bio i Milorad Jevremović, predsednik mesne zajednice Bapsko Polje, koji je iskoristio priliku da se gradskim vlastima zahvali što su, kako je rekao, shvatili koliko je poljoprivreda važna.

Odlazeći na sajam i naši ljudi mogli su da vide moderniju poljoprivredu i novije tehnologije. Nažalost, mi se još uvek bavimo poljoprivredom na način na koji su to radili naši preci, a u našem selu ima dosta mladih koji su ostali da žive na selu, pa će im odlazak na sajam biti podsticaj da koriste savremene metode – naveo je Jevremović.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić ocenio je da je grad u prethodnih godinu dana učinio mnogo obezbeđivanjem sredstava za protivgradne rakete i kroz obezbeđivanje dodatne novčane pomoći za protivgradne strelce, iako to nje nadležnost lokalne samouprave.

Seljak, kada mu od grada strada voće, ne razmišlja o tome ko je nadležan, već razmišlja kako da svoju muku reši. Zato smo mi odlučili da pomognemo, pa i ovu priliku koristim da pozovem sve poljoprivredne proizvođače da koriste sve mogućnosti Saveta za poljoprivredu i da osiguravaju useve – poručio je Terzić, pojašnjavajući da kod osiguranja useva grad snosi polovinu tih troškova.

On je izrazio zadovoljstvo što su svi poljoprivrednici. koji su želeli da odu na novosadski sajam dobili tu priliku i izrazio nadu da će, novitete koje su tamo mogli da vide. iskoristiti u svojoj poljoprivrednoj proizvodnji.