SPORTSKA HALA POSTAJE SAN (VIDEO)

25. mart 2016.

Na placu pored Doma učenika ministar prosvete i gradonačelnik Kraljeva položili kamen temeljac nove sportske hale

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić, zajedno sa gradonačelnikom Kraljeva Tomislavom Ilićem položio je danas kamen temeljac za izgradnju sportske hale pri Domu učenika srednjih škola u Kraljevu.

Investicija je vredna 50 miliona dinara, od čega će najveći deo obezbediti grad Kraljevo, a ostatak Ministarstvo prosvete.

„U pitanju je montažni objekat koji će biti sklopljen i ukoliko nas posluži vreme, prva faza radova biće završena do  maja“, rekao je ministar Verbić.

Dom učenika je obrazovno-vaspitna ustanova u kojoj je obezbeđen smeštaj za 320 učenika, kao i za 160 studenata smeštenih u Studentskom domu, koji je organizacioni deo Doma učenika u Kraljevu.

Prema rečima ministra, upravo su sportske hale mesta na kojima učenici mogu da potroše višak energije, koji često eskalira u nasilje. https://www.youtube.com/watch?v=iE4LuhFgmSo&feature=youtu.be

„Ovde ćemo imati unapređenje nečega što već odlično funkcioniše, a obzirom da je novac obezbeđen, paneli pripremljeni i mašine spremne, hala će brzo biti sklopljena, pa se nadam da ćemo se sledeći put videti na njenom otvaranju“, rekao je Verbić.

Prema oceni ministra, Srbija nema dovoljno ljudi u prsihološko-pedagoškim službama koje bi se preventivno bavile vršnjačkim nasiljem.

On je dodao da zbog toga treba raditi upravo na osnaživanju tih službi, jer je jedini način da se nasilje prevaziđe, kako je rekao – da se đacima omogući vraćanje duha zajedništva, kroz povećanje broja vanškolskih i sportskih aktivnosti, broja izleta, sportskih sekcija, ali i nivoa poverenja između učenika i profesora.

Ministar je rekao da je vrlo zadovoljan saradnjom sa sindikatima iako, kako je naveo, postoje neslaganja, jer su vizije ministra i sindikata drugačije.

„Neko mora da raspolaže novcem, a neko da se bori za svoja prava, ali sam siguran da bi, kada biste sindikate pitali da li žele da budem i u sledećoj vladi, oni rekli da. A ja bih rekao isto: Što da ne“, reči su ministra Verbića.

Ministar Verbić je danas posetio i Poljoprivredno-hemijsku školu „Dr Đorđe Radić“ u Kraljevu, gde je obišao školu, laboratoriju i radionicu za praktičnu nastavu. 

Poljoprivredno- hemijska škola „Dr Đorđe Radić“, koja ima ekononomiju od 80 hektara obradive površine, najstarija je škola u Raškom okrugu i najstarija poljoprivredna škola u Srbiji, koja radi u kontinuitetu od 1882. godine.