HUMANOST IMA DEČJE LICE

5. jun 2017.

Kroz humanitarni program u kraljevačkoj biblioteci prikupljana sredstva za nabavku tzv. asistivnih sredstava potrebnih školi „Ivo Lola Ribar“, a 17-ogodišnji Predrag Radivojević koji ima cerebralnu paralizu, a napisao je knjigu o fudbalerima, dobio lap top od Fondacije Dragice Nikolić

Današnji program na dečjem odeljenju kraljevačke biblioteke „Stefan Prvovenčani“, pod nazivom „Bibliodar“, organizovala je profesorka Lidija Đoković, koja srpski jezik i književnost predaje srednjoškolcima u školi za osnovno i srednje obrazovanje „Ivo Lola Ribar“, koju pohađaju deca sa posebnim potrebama.

– „Bibliodar“ je osmišljen kao humanitarna priredba, koju su pripremili osnovci i srednjoškolci naše škole. Oni su želeli da pokažu svoje umeće, rad, trud i kreativnost, a uz našu pomoć, verujem i uspeli – rekla je Lidija Đoković.

Slična priredba organizovana je i povodom Dana škole. Ova deca sama su birala kostime, učestvovala u kreiranju. Novac prikupljen tokom priredbe (bila je postavljena kutija u koju je svako od prisutnih mogao da ubaci pomoć u novcu) biće iskorišćen za kupovinu asistivnih sredstava, neophodnih deci u ovoj školi za rad i napredak u nastavi.

Tokom priredbe pod nazivom „Zakoračimo u svet naše mašte i igre“, 15-tak osnovaca i srednjoškolaca iz škole „Ivo Lola Ribar“, potrudili su se da pesmom i igrom pokažu svoj  glumački i muzički dar pred učenicima trećeg razreda OŠ „Vuk Karadžić“, koji su bili današnji njihovi gosti.

Program je vodio kraljevački pisac Dejan Aleksić koji je prisutno silno zabavio svojim šaljivim stihovima, poput: „Kilo krompira kreće iz vreće da u tiganju cvrči od sreće. Jer, takva mesta baš njihov tip su, provod je u pireu, a ne u čipsu“.

Marijana Minić, direktorka škole „Ivo Lola Ribar“ zahvalila se svima koji su došli da podrže današnju akciju, ističući da su i deca sa smetnjama u razvoju, deca koja imaju identične potrebe kao i zdrava deca.

Možda malo drugačije izgledaju i deluju, ali i oni žele da se druže, vole da se igraju, imaju školske ambicije, planiraju rođendane. Ovo je jedna od humanitarnih aktivnosti u kojoj, kroz razne institucije i preko pojedinaca učestvuje čitav grad, a od te pomoći mi ćemo kupiti tehnička sredstva koja pomažu deci sa smetnjama u razvoju da bolje uče – rekla je Minić, posebno se zahvalivši Fondaciji Dragice Nikolić, koja je poklonila lap top Predragu Peđi Radivojeviću, učeniku škole „Ivo Lola Ribar“.

Peđa od rođenja boluje od cerebralne paralize, ali ga to nije sprečilo da širi svoja interesovanja, pa je tako do sada napisao već dve knjige. Drugu, o fudbalerima, spreman je i da uskoro objavi, a lap top će mu pomoći da sve to organizuje ne akekvatan način.

U Peđino ime nagradu je primio njegov otac, koji se zahavlio svim ljudima dobre volje i Fondaciji. Radost na licu ovog dečaka, kada je otac seo pored njega i pokazao mu novi lap top (stari je, kažu, bio „na izdisaju“ i često se kvario), pravi je dokaz da gram učinjenog vredi više nego tona priče.