USPEŠNA VEŽBA SPASAVANJA NA IBRU

24. jun 2017.

U klisuri od podnožja srednjevekovnog utvrđenja Maglič do Mataruške Banje pripadnici MUP-a Srbije u Kraljevu i Sektora za vanredne situacije uspešno su danas sproveli tradicionalnu vežbu spasavanja na vodi «Ibar 2017»

Odeljenje Sektora za vanredne situacije iz Kraljeva već 13 godina organizuje obuke u spasavanju na vodi i pružanju pomoći davljenicima, U združenoj vežbi spasavanja “Ibar 2017” učestvovali su specijalistički timovi MUP-a Srbije i Sektora za vanredne situacije, Crveni krst Srbije, Dobrovoljno vatrogasno društvo, Crveni krst i Kajak klub „Ibar“ iz Kraljeva, kao i Srpsko–ruski humanitarni centar iz Niša.

Svaka od 27 organizacionih celina Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice poslala je po četiri svoja pripadnika na dvodnevnu obuku u spasavanju davljenika iz vode.

Komandant vežbe “Ibar 2017” Milorad Spasojević rekao je da je zadatak vežbe da simulira koordinacioni rad između pripadnika svih 27 jedinica, uz poštovanje svih mera bezbednosti, kako bi, tako obučeni, adekvatno mogli da odgovore na sve nevolje, naročito što se tiče poplava i velikih atmosferskih padavina.

I ove godine, pomoć u obuci pripadnika MUP-a pružili su lokalni timovi Crvenog krsta i članovi kajakaškog kluba Ibar koji najbolje poznaju ćudi reke. Nakon edukacije o ponašanju na reci i obuke pružanja prve pomoći davljeniku, specijalistički timovi izveli su pokaznu vežbu.