OBELEŽEN DAN USTANKA

8. jul 2017.

Nekadašnji državni praznik, 7. jul, Dan ustanka naroda Srbije protiv fašističkog okupatora u Drugom svetskom ratu,  obeležen je  polaganjem venaca na Spomenik palim borcima u Kovačima i u Obrvi

U organizaciji mesne zajednice Kovači, Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova „Jovo Kursula“ i grada Kraljeva, vence na spomenik u Kovačima, podignut u znak sećanja na 34 borca iz ovog kraja koji su živote izgubili u ratovima od 1912. do 1999. godine položili su pomoćnik gradonačelnika grada Kraljeva Sreten Jovanović, narodni poslanik Branimir Jovanović i član Gradskog veća grada Kraljeva Radoje Tomašević. U ime mesne zajednice Kovači venac je položio predsednik mesne zajednice Vuk Veličković. Vence su položile i porodice žrtava, kao i pripadnici Vojske, Policije, predstavnici udruženja i organizacija.         

Prema podacima, oko 5.000 boraca iz ovog kraja su nosioci brojnih odlikovanja u Drugom svetkom ratu, u kome je grad dao velike žrtve. Kraljevo je dalo i legendarnu jedinicu IV kraljevački bataljon, koja je iznedrila i narodne heroje, koji su stradali u ratu – Živana Maričića, Rada Vilotijevića, Olgu Jovičić Ritu, Rada Milićevića, Nikolu Bubala.

Dan ustanka obeležen je i polaganjem venaca na Spomen obeležje poginulim Obrvcima u Balkanskim ratovima, Prvom i Drugom svetskom ratu, čime je obeležena i 59. godišnjica od podizanja tog Spomen obeležja.

Naši borci su imali uzor u junaštvu svojih predaka, što dokazuju isklesana šezdeset tri imena solunskih boraca na ovoj spomen ploči i dvadeset imena poginulih učesnika NOB- a  i žrtava fašističkog terora.     

U ime grada na Spomen obeležje venac su položili pomoćnici gradonačelnika grada Kraljeva Sreten Jovanović i Marko Matović i član Gradskog veća grada Kraljeva Radoje Tomašević. Vence su položili i predstavnici mesne zajednice Obrva, vojske,pPolicije i Udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova „Jovan Petrović Kursula“.

izvor: www.kraljevo.org

One thought on “OBELEŽEN DAN USTANKA

Comments are closed.