ŠTA JAVNOST TREBA DA ZNA, A ŠTA JOJ SE O TRAGEDIJAMA SERVIRA

9. april 2016.

Mediji o tragičnim događajima često izveštavaju protiv pravila i zakona, opravdavajući to znatiželjom publike, iako takav interes javnosti, opominju stručnjaci – ne postoji

Mediji su dužni da detaljno informišu javnost i moraju da rade svoj posao, objavljujući informacije, ali – one su .funkcionalne i onda kada nema previše detalja.

Ni senzacioalističke pobude ni obimni tiraži nisu opravdanje da se mobilnim telefonom snime prve reakcije porodice na vest o smrti ćerke i snahe. Interes javnosti stručnjaci ne nalaze ni u objavljivanju razgovora sa porodicom koja je obaveštena da su kamere uključene..

“To treba raditi na vrlo delikatan način, tek kada te osobe dođu malo k sebi, kada se malo primire, a opet i tada ih treba poštedeti svega toga”, smatra Rade Veljanovski, profesor na Fakultetu političkih nauka.

“Koga briga zašto se neko ubio, kakve su okolnosti ubistva i samoubistva. Kada budu odgovorili na ta pitanja, onda će novinari i urednici da se drugačije ponašaju prema informacijama koje imaju, jer zaista nije u interesu javnosti da zna sve najgnusnije moguće detalje”, kaže Tamara Skroza, novinarka nedeljnika Vreme.

Inicijali žrtve i uzrok nesreće potvrđen od nadležnih, najviše je što bi trebalo da saznate iz medija o tragičnom događaju. Ali izgleda da se pod rubrikom crna hronika dno neprestano izmiče. Čini se da je najdrastičniji slučaj, zaboravljen u nizu narednih, ubistvo maloletne Tijane Jurić. Pojedini mediji granicu dostojanstva u tom slučaju gledali su sa velike udaljenosti.

izvor: www.rtvbor.rs