ONI ŽIVE ZA FOLKLOR

10. april 2016.

Šesti po redu susreti veterana folklora Srbije u organizaciji kraljevačkog „Abraševića“

Ljubav prema folkloru je, kažu, poput rata: lako se započinje, ali teško je obuzdati je. Kada se na jednom mestu nađe petnaestak društava čiji najstariji ansambli kao da dokazuju tu tvrdnju, dobar provod je zagarantovan. Tako su sinoć, na bini Doma vojske defilovale najlepše pesme i igre iz svih krajeva Srbije, a zahvaljujući ansamblu „Kitka“ iz opštine Istibanja, i najllepši zvuci i igre Makedonije. Povod za druženje veterana – 90 godina Kulturno-umetničkog društva (KUD) „Abrašević“ iz Kraljeva.

Po jednu koreografiju prikazali su članovi folklornog ansambla (FA) “Remesiana” iz Bele Palanke, Crkveno igračkog ansambla “Branko” iz Niša, KUD-a “Prva petoletka” iz Trstenika, KUD-a “Abrašević” iz Vrnjačke Banje, KUD-a „Kraljevačka riznica” i FA “Karanovac” iz Kraljeva, KUD-a “Jelek” iz Podunavaca, KUD-a “Milomir Glavčić” iz Jošaničke Banje, FA “Dukati” iz Čačka, KUD-a “Šumadija” iz Gornjeg Milanovca, OKUD-a “Milomir Petrović” iz Sremčice i KUD-a „Stanko Paunović“ iz Pančeva. Kraljevački „Abrašević“, kao domaćin, predstavio se sa dve koreografije u izvođenju grupe veterana i grupe rekreativaca.

   “Studenica” iz Ušća,

Koncert je pobudio veliko interesovanje Kraljevčana, a folklorci-veterani odužili su se publici još jednim dokazivanjem da na najlepši način otržu od zaborava i čuvanjem tradicije pokušavaju da očuvaju identitet srpskog naroda.

foto Dejan Milošević