„TAJFUN“ BALKANSKI SAMIT GOČ 2016.

20. april 2016.

Slovenačka kompanija „Tajfun Planina“ d.o.o. organizovala prezentaciju svojih i proizvoda partnerskih firmi

Oko hiljadu predstavnika preduzeća koja se bave izvođenjem radova za šumska gazdinstva, uvoznika i distributera opreme za šumarstvo, studenata šumarskih fakulteta i predstavnika instituta za šumarstvo, učesnici su Balkanskog samita šumarstva i šumarske opreme, koji se u organizaciji slovenačke kompanije „Tajfun planina“ iz Slovenije održava na planini Goč.https://www.youtube.com/watch?v=sZn2Zv41Jek

Ovo preduzeće, skup pod nazivom „Goč 2016“ organizovalo je u saradnji sa nastavnom bazom beogradskog Šumarskog fakulteta na Goču.

Prema rečima Aleksandra Stojkovića, direktora preduzeća „Tajfun Ris“,predstavništva „Tajfun Planine“ u Srbiji, koje je zaduženo za region Balkana, na površini od nekoliko hektara na 16 punktova u šumi izložena je, u realnim uslovima, sva oprema koju proizvode.https://www.youtube.com/watch?v=jRfn-cc53bA&feature=youtu.be

„Trudili smo se da izložena oprema ne bude sajamski raspoređena, već je to urađeno poligonski, kako bi posetioci mogli da steknu pravi utisak šta ta mehanizacija sve može i kakvu primenu ima u šumarstvu“, rekao je Stojković.

On je dodao kako je cilj ovog skupa da doprinese razvoju šumarstva ne samo u regionu Balkana, već i da unapredi kvalitet Tajfunovih proizvoda, budući da proizvođači imaju priliku da čuju povratnu informaciju od svih onih koji žive od šumarstva.

Osim iz Srbije, učesnici samita došli su iz Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Albanije, Grčke, Rumunije, Bugarske, Turske, Češke i Brazila, a sve njih pozdravili su dekan Šumarskog fakulteta dr Rajko Ristić, gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić i predsednik opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović.

Organizatori su kao budućnost šumarstva na ovaj veliki skup pozvali i učenike srednje Šumarske škole iz Kraljeva i studente Fakulteta za šumarstvo u Beogradu i Skoplju.

„Tajfun Planina“, preduzeće koje danas sa svim „kćerka firmama“ ima oko 300 zaposlenih, osnovano je pre 49 godina, kao prva privatna firma u ovoj oblasti u čitavoj tadašnjoj Jugoslaviji.

Oblast šumarstva i prozvodnje šumarske opreme, „Tajfun Planina“ modernizovala je uvođenjem laserskih stolova za sečenje lima različitih debljina, proces proizvodnje automatizovan je robotskim jedinicama za varenje i manipulaciju poluproizvoda, a krunu uspeha predstavlja sistem automatskih regalnih skladišta.

Kompanija koja distribuira svoje proizvode u 60 zemalja, ima otvorene poslovne jedinice u Rusiji, Sjedinjenim Američkim Državama i Brazilu, a u Srbiji posluje poslednje četiri godine. „Tajfun Planina“ više puta je nagrađivana kao firma sa najboljim balansima u Sloveniji, a direktor i vlasnik Tajfun grupe Iztok Špan je 2011. godine proglašen za menadžera godine u Sloveniji.

Posetiocima su predstavljene kranske ruke Tajfun LIV, šumska vitla, mašine za rezanje i cepanje, mobilne šumske žičare, šumska hidraulična i mehanička vitla, apored Tajfuna, prentovana je roba i partnerskih firmi Gomark Slovenija, Stihl Srbija, VGP Srbija, traktori proizvođača Hattat Turska, Irum Rumunija i preduzeća RTI Srbija, koje je generalni zastupnik za „John Deere“.