Veliko interesovanje za vojne škole i fakultete

Ministarstvo odbrane raspisalo je konkurs za prijem kandidata iz građanstva u narednoj školskoj za kadete Vojne akademije, Medicinskog fakulteta VMA, učenike Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole, pa su u sklopu sveobuhvatnih priprema za kvalitetnu i pravovremenu realizaciju konkursa, prezentacija vojnog poziva, u Kraljevu danas priredili predstavnici Univerziteta odbrane, Vojne akademije i Vojne gimnazije.

Pre prezentacije vojnog poziva učenicima zainteresovanim za ovaj oblik školovanja, goste je primio gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, sa članom Gradskog veća Radojem Tomaševićem.

Gradonačelnik je istakao dobru praksu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije da jednom godišnje obilaze opštine i gradove na teritoriji Republike Srbije, razgovaraju sa predstavnicima lokalne samouprave i građanima i onim mladim ljudima koji razmišljaju da upišu srednje vojne škole i gimnazije i Univerzitet odbrane u Beogradu.

Vidimo da je interesovanje za vojni poziv svake godine sve veće. To su najbolji đaci, oni koji su se u dosadašnjem obrazovanju istakli uspehom i koji nastoje da nastave školovanje i da kasnije nađu posao u Vojsci Srbije. Vlada i predsednik Republike čine mnogo na poboljšanju materijalnog statusa vojnih lica, kako kroz povećanje ličnih dohodaka, tako i kroz izgradnju stanova za snage bezbednosti, – istakao je gradonačelnik Kraljeva, podsetivši da je Kraljevo je jedan od šest gradova u kojima će se graditi ovi stanovi.

Prema rečima predstavnika Univerziteta odbrane Ministarstva odbrane potpukovnika Miloša Vitasa, obilazak gradova je skup promotivnih aktivnosti pri kojima se mladi upoznaju, približavaju im se sadržaji, uslovi studiranja i uslovi za opredeljivanje životne karijere u pravcu vojne karijere.

Ukazuje im se i na ono što Univerzitet odbrane pruža mladima tokom školovanja – studijske programe, kabinete i ostale sadržaje i posebne oblike nastave koji su sastavni deo obrazovanja naših kadeta, naših učenika, kao uslov za znanje, kompetencije, sposobnosti koje će ti mladi ljudi danas-sutra imati u radu sa vojnicima odnosno u radu u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije“, objasnio je Vitas, iskoristivši priliku da zahvali gradu Kraljevu na pomoći prilikom organizovanja promocije.

Kadeti Vojkan Mitrović, sa druge godine Vojne akademije vojnog vazduhoplovstva, i Anđela Bogojević, sa druge godine osnovnih akademskih studija protivvazduhoplovne odbrane, da se posvete vojnom pozivu želeli su još od detinjstva.

Pripremala sam se dosta dugo i ni o čemu drugom nisam razmišljala. Želela sam da spojim teorijsko znanje koje dobijam na akademiji sa praksom. Svaki dan je drugačiji, svakog dana stičemo nova iskustva, suočavamo se sa novim izazovima. Vojna akademija nas uči da organizujemo svoje vreme, da steknemo nova iskustva i veštine, da izrastemo u časne i poštene ljude. Ovde više nismo samo individua sama za sebe, već deo kolektiva. Svojim radom i trudom treba da doprinesemo kolektivnom uspehu, što je na Akademiji najbitnije“, poručila je Anđela.

Aleksandra Aksentijević, učenica treće godine, 43. klase Vojne gimnazije, druge generacije devojčica, istakla je značaj zajedništva, upućenosti jednih na druge u školi koju pohađa.

Uče nas pravim vrednostima još od petnaeste godine. Sve se može postići dobrom organizacijom, radom i trudom, koji se uvek na kraju nagradi. Spremaju nas za upis u Vojnu akademiju, koja i jeste naš cilj, i da postanemo oficiri“, poručila je Aleksandra svima koji razmišljaju da krenu njenim stopama.

I učenik treće godine Srednje stručne vojne škole Stefan Avramović, odeljenje ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane, posle osmog razreda, ovu školu je upisao zbog ljubavi prema vojsci i uniformi.

Učenike zainteresovane za prijavu na konkurs pozdravio je član Gradskog veća Radoje Tomašević, pukovnik u penziji, koji je i ličnim primerom promovisao vojni poziv.

Konkurs za Vojnu gimnaziju je otvoren do 15. marta, a za Srednju stručnu vojnu školu, Vojnu akademiju i Medicinski fakultet VMA do 30. marta.