„Magnohrom“ kupuju stari partneri

3. mart 2018.

Za imovinu nekadašnjeg kraljevačkog giganta ponovo je oglašena prodaja; najzainteresovaniji kupci su, kako saznajemo, dugogodišnji poslovni partneri i poverioci, a to su…

Premijerka Ana Brnabić je, prilikom nedavne posete Kraljevu, pored drugih nabrojenih prilika za ubrzani razvoj Kraljeva najavila i šansu za oporavak ,,Magnohroma“. Ova fabrika vatrostalnih materijala i eletrotermičkih proizvoda sada se, posle neuspele privatizacije 2007. godine i prodaje indijskoj kompaniji ,,Global stil“, tj. porodici Mital, sada kupcima nudi u tri dela: kao Fabrika vatrostalnih materijala sa rudnicima, Fabrika elektrotermičkih proizvoda i Fabrika terom i smolom vezanih opeka.

Poslovni kompleks fabrike vatrostalnih materijala u Kraljevu, čine rudnici ,,Šumadija“ i ,,Magnezit“ sa pogonima eksploatacije i separacije rude vatrostalnih materijala na više lokacija.Početna cena celokupne opreme te fabrike vatrostalnih materijala, eksploataciona prava na poljima pomenutih rudnika i zemljište u svojini na području Kraljeva, Čačka, Čajetine i Gornjeg Milanovca. iznosi oko 275 miliona dinara. Na prodaju je i pokretna i nepokretna imovina Fabrike elektrotermičkih proizvoda (FETP) u Kraljevu, koja obuhvata proizvodne i pomoćne zgrade, prodavnice i nekoliko trafostanica, kao i celokupnu opremu prema početnoj ceni od oko 89 miliona dinara.  Treću celinu predstavlja Fabrika smolom i terom vezanih opeka, čija je početna cena oko 12,5 miliona dinara.

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika zakazala je javno nadmetanje za 21. mart 2018. godine u Beogradu. Premijerka Brnabić je u Kraljevu još ukratko kazala da, iako traje rok za otkup dokumentacije ona ima saznanja da postoje ozbiljne, domaće i strane kompanije za kupovinu pomenutih fabrika i na tome je zasnovala nadu u oporavak kraljevačkog ,,Magnhoroma“.

Kako nezvanično doznajemo, sigurno je da će potencijalni kupac biti finska kompanija ,,Afarak“, koja je sada zakupac pogona za proizvodnju sinter magnezita i u proteklih godinu dana je obavila nekoliko proizvodnih kampanja. O ovoj kompaniji se ovde zaista govori kao veoma uspešnoj i svetski poznatoj. Zatim, najmanje tri domaća preduzeća, u ranijem periodu takođe poslovni partneri ,,Magnohroma“, biće u konkurenciji za kupovinu Fabrike eletrotermičkih proizvoda, a među njima će, verovatno, biti i poslednji zakupac tih pogona – firma ,,Feroinvest“. Što se Fabrike smolom i terom vezanih opeka tiče, tu se, kao o budućem vlasniku ponajviše govori o beogradskom preduzeću ,,Bomeks“, koje je kao raniji hipotekarni poverilac već vlasnik opreme u ovom pogonu, pa bi bilo logično da postane i kupac zgrade i infrastrukture.

Inače, mnoge Kraljevčana je ova vest obradovala, pogotovo što se računa na ozbiljniju privatizaciju od one kada su bivši vlasnici iz multinacionalne kompanije ,,Global stil“ pogone opustošili, fabriku zadužili, pa je ,,Magnohrom  septembra 2016. godine otišao u stečaj. Uprkos tome, ima ovde prema ,,Magnohromu“ kao i prema Fabrici vagona još nade da će ovi nekadašnji giganti ,,živnuti“. To pogotovo kod starijih, koji pamte da je u ova dva industrijska giganta radilo skoro deset hiljada radnika, a sada ni stotinak. Da je, recimo, samo u ,,Magnohromu“ i njegovim rudnicima bilo zaposleno oko 5.500 ljudi i da se iz tih pogona, na više kontinenata izvozio vatrostalni materijal i opeka. Godišnje se proizvodilo oko 120 hiljada tona tih opeka, na hiljade termoakomulacionih peći, bojlera, grejalica, grejnih tela…

autor teksta i fotografije: M. Dugalić

izvor: “Politika”

2 komentara za naslov “„Magnohrom“ kupuju stari partneri

  1. . Koji crni parteneri,cedili su firmu deceniju i više sa direktorima koji su baš sad na rukovodećim pozicijama,,partnera,,. Navikli su oni poslovati …bojler 1 marka ,zalutaju dva kamiona od deset u inostranstvu ,duple dinarske i devizne dnevnice,otpisivanja i ima toga puno. Tražiće subvencije da se kladimo da neće proci godina samo se pitam ko, im plaća strujz,gas,vodu i ostalo…pa zna se….

Comments are closed.