Reke rastu, odroni prete (foto)

4. mart 2018.

Prema podacima Republičkog hidro-meteorološkog zavoda, vodostaj Ibra na mernoj stanici Ušće, od sinoć u 18.00, za 24 časa porastao je sa 171 na 225 centimetara, a rekom pluta i na obali se zadržava smeće sa uzvodnih deponija

Zbog naglog otapanja snega, posle petodnevnog ledenog talasa, nivoi reka u Srbiji rastu. Prema podacima Republičkog hidro-meteorološkog zavoda, vodostaj Ibra na mernoj stanici Ušće, sa uobičajenih 90-ak centimetara, porastao je na 225 centimetara, za poslednja 24 sata vodostaj Ibra povišen je za 54 centimetra, što znači da nivo reke raste za nešto više od dva centimetra tokom sat vremena.

U samom Kraljevu, poplavljen je mali deo gradske plaže, a Ibar je usput povukao i smeće sa deponija koje se pored Ibra nalaze uzvodno. Ibrom plutaju plastične flaše, kante, balvani, šut… Najviše smeća zadržava se kod prvog od splavova na gradskoj plaži, koji još uvek nije počeo da radi. Tu smo zatekli one koji pokušavaju da ovaj otpad grupišu i, pretpostavljamo, očiste, kao i one koji iz Ibra vade i odvoze drveni otpad, koji rekom neprestano nailazi krećući se velikom brzinom, jer je i Ibar u svom toku kroz Kraljevo, zbog visokog vodostaja, sada izuzetno brz

Trenutno, prema ocenama nadležnih, ne postoji opasnost od izlivanja Zapadne Morave, ona ne ugrožava domaćinstva, osim što, zbog uzvodnog rasta vodostaja može da se dogodi da poplavi lokalne puteve, kao u sličnim prilikama.

Ono što trenutno više brine nadležne su mogući odroni na Ibarskoj magistrali, zbog kojih iz preduzeća “Putevi” Srbije vozačima savetuju povećan oprez.